"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

.Κεντροαριστερά και... ψύχραιμα

Eνας ιδιότυπος διάλογος με άκρως επιθετικά χαρακτηριστικά, του οποίου ουδείς μπορεί να διαβλέψει την εξέλιξη μετά την 25η Ιανουαρίου, μπορεί να αποδειχθεί τελικά το «κλειδί» των προσεχών εκλογών.

Ο «διάλογος» αυτός κρατάει χρόνια, πέρασε από χίλια κύματα, «συστηματοποιήθηκε» και ατόνησε στις αυτοδύναμες κυβερνητικές περιόδους, περιπλανήθηκε, χάθηκε μέσα στις μεγάλες «παύσεις» και επανήλθε με νέα διλήμματα, κραυγές και αχνούς ψιθύρους στη μνημονιακή εποχή.

Πρόκειται για τον διάλογο εντός της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατικής, της μεταρρυθμιστικής, της αμήχανης και αμοντάριστης, ή, όπως αλλιώς θέλουν να τη χαρακτηρίζουν όσοι επιμένουν και διεκδικούν την επιστροφή της σε μεγαλύτερο γήπεδο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί και παρακολουθούν την κινούμενη άμμο (από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Κίνημα Παπανδρέου μέχρι και την αποψιλωμένη ΔΗΜΑΡ) δεν έχουν αυταπάτες. 

Μέσα στα 24ωρα που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες της Κυριακής οι πρώην «σύντροφοι» θα γίνουνε «εχθροί» - ξεχνώντας ότι από την «επομένη» των εκλογών μπορεί να ξαναβρεθούνε και να τα ξαναπούνε και να ξαναθυμηθούνε εκείνο το περί «νέου και ενιαίου φορέα»...

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι μόνο οι νηφάλιες και ψύχραιμες φωνές μπορούν να σώσουν την παρτίδα και να αφήσουν περιθώρια στον ενδοοικογενειακό διάλογο που φρέναρε απότομα από την πρόωρη καταφυγή στην κάλπη.

 Με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία δεν συνιστά ντε και καλά πολιτική ηγεμονία και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο (όπως και η ΝΔ) να «πολιορκήσει» το κέντρο μέχρι το... παρά πέντε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από μια σκληρή μεν αντιπαράθεση, αλλά που να αφήνει γέφυρες ανοιχτές για την επόμενη συνάντηση.


Για να το πετύχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν παρά να ακούσουν τις κουβέντες στις παρέες, στα σπίτια, στα γραφεία, στα καφενεία ή τα αστικά καφέ και τα μοδάτα ρεστοράν. «Τι θα ψηφίσεις; Εγώ δεν μπορώ να αποφασίσω, αλλά θα ψηφίσω!»... 

Προβληματισμός, σαστιμάρα, διλήμματα και ενδοσκόπηση. Είναι οι κεντροαριστεροί... ,πρόεδρε, που θα έλεγε ο κάθε ψηφοφόρος του χώρου που ξεσκονίζει πού και πού τις σελίδες της μετεμφυλιακής ιστορίας. Κάθε φορά που το πολιτικό κέντρο υποχωρούσε ακολουθούσαν στη χώρα περιπέτειες...

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.