"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

.Οι ευθύνες της Αντιπολίτευσης

Τάκης Μίχας 
Υποθέτω ότι κανείς δεν αμφιβάλλει πλέον ότι η ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ ευθύς εξαρχής προέβλεπε ρήξη με τη Δύση στα πλαίσια της προώθησης ενός ολοένα και πιο υστερικού «εθνικοαπελευθερωτικού» αφηγήματος. Μερικά από τα highlights αυτού του αφηγήματος. 
H απαίτηση για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, η ολόθερμη υποστήριξη στην επιθετική πολιτική Πούτιν στην Ουκρανία, ο επανειλημμένος χαρακτηρισμός των δανειστών και ιδιαίτερα της Γερμανίας ως «κατοχικών δυνάμεων» και ως «αποικιοκρατών», η αντιμετώπιση όσων αντιτίθενται στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ως «πεμπτοφαλαγγιτών», η απειλή αποστολής τζιχαντιστών στη Δύση αν οι πιστωτές δεν ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της κυβέρνησης της Αθήνας... Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς και τι να πρωτοθαυμάσει.
Και μετά από όλο αυτό το πανδαιμόνιο πολεμικών δηλώσεων σε καθημερινή βάση εναντίον των εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ, η κυβέρνηση έχει το θράσος να υποστηρίζει ότι οι εταίροι... ευθύνονται για την αποτυχία των συνομιλιών! Και τα ΜΜΕ, τρέμοντας μην τυχόν χαρακτηρισθούν ως «εθνικώς μειοδοτικά» (και χάσουν και καμιά συχνότητα...), αναπαράγουν άκριτα τις κυβερνητικές ανοησίες.

Όμως το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει σύρει τα πράγματα σε αυτά τα άκρα οφείλεται σε τεράστιο βαθμό στην αδυναμία της αντιπολίτευσης να διαμορφώσει ένα συντονισμένο συμπαγές μέτωπο το οποίο θα μπορέσει να αντιδράσει αποτελεσματικά στον κατήφορο που οδηγεί η κυβέρνηση τη χώρα. 
Το Ποτάμι, χωρίς κανέναν πολιτικό λόγο, απλά ονειρεύεται υπουργικές καρέκλες σε μία συγκυβέρνηση «αριστερών ευαισθησιών» με τους Γιακωβίνους, κάτι που φυσικά αφαιρεί αξιοπιστία από τις τοποθετήσεις του. Όσο δε για το ΠΑΣΟΚ, παρ' όλο που οι τοποθετήσεις του σε γενικές γραμμές είναι σωστές, εν τούτοις ο πρότερος βίος του δεν το βοηθά.

Σε τελική ανάλυση το κλειδί για τη διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στη Ν.Δ. Ξεχνώντας τις ευκαιριακές τακτικές της, η ΝΔ θα πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική που θα επαναφέρει στο επίκεντρο της ατζέντας της τη μείωση του κράτους, τη δραματική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση της γραφειοκρατίας, τη δραστική μείωση των φόρων και την επαναφορά του κράτους δικαίου. Στο σοβινιστικό δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ «Είσαστε με τους ξένους ή με τους Έλληνες» θα πρέπει να αντιτάξει 
«Είμαστε με όποιον πιστεύει στον νόμο και στην ελευθερία». Στα πλαίσια αυτής της νέας στρατηγικής η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να κάνει κάλεσμα σε όλες τις δημιουργικές και ριζοσπαστικές ομάδες και άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκτός του κόμματος (Δράση, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Δημιουργία Ξανά, Άλμα για την Ανάπτυξη κ.α.) να ενταχθούν σε αυτήν διατηρώντας την αυτονομία τους και έχοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην εσωκομματική συζήτηση. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο. Διότι σήμερα κινδυνεύει κάτι απείρως σοβαρότερο από την πατρίδα: H Ελευθερία

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.