"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

.Αριστερή μελαγχολία... Πανικόβλητοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων

Πανικόβλητοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Δεν είναι ότι μπορεί η ΝΔ να έχει περάσει μπροστά ή ότι να είναι οριακές οι διαφορές, το χειρότερο για την Κουμουνδούρου είναι τα μηνύματα που παίρνουν από την επαρχία, αλλά και από τη Β΄ Αθήνας που κρίνουν τις εκλογές.

Στην Κρήτη ο κ. Τσίπρας νόμισε ότι θα κάνει περιοδεία ως ηγέτης που του στρώνουν δάφνες και του πετούν τριαντάφυλλα. Όμως, έφαγε μια απίστευτη κρυάδα και μάλιστα ανέβαλε κάποιες από τις ομιλίες του σε άλλους νομούς. Η Μεγαλόνησος είναι από τα βασικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς έχουν φύγει αρκετοί βουλευτές και στελέχη κι έχουν πάει στον Λαφαζάνη.

Αλλά δεν είναι μόνον η Κρήτη, από παντού η αποσυσπείρωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό στις τάξεις των Συριζαίων.
Υπάρχει πολύ σοβαρός προβληματισμός όχι για την μεταφορά ψηφοφόρων προς τον Λαφαζάνη όσο για την «βουβή» αντίδραση αυτών που υποστήριξαν τον Τσίπρα. 

Αν και οι υπολογισμοί τους ότι θα χάσουν 4%-5% προς τη Λαϊκή Ενότητα μπορεί να βγαίνει, αυτό που τρέμουν είναι η οργή που θα γίνει αποχή από τις εκλογές και θα καταστρέψει το... αριστερό όνειρο.
Η αριστερή μελαγχολία που έλεγε ο Τσίπρας έχει αρχίσει να φαίνεται και στις ομιλίες του, αφού καταφεύγει σε... αντιμνημονιακά συνθήματα και ξανασηκώνει σημαίες ευκαιρίας.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες στο επιτελείο του Τσίπρα αντιλήφθηκαν ότι ο κόσμος έχει εξοργιστεί και με ένα άλλο γεγονός. Με την αλαζονεία και την απόρριψη της συνεργασίας μετά τις εκλογές έστρεψε τον κόσμο εναντίον του. «Ποιος είναι αυτός που θέλει αυτοδυναμία και όχι εθνική συνεννόηση;», λένε πολλοί, ακόμη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε, τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας δεν μπορούν να λυθούν με ένα κόμμα που θα κάνει ό,τι θέλει. Ειδικά με ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να χωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα. Το απέδειξε και με τον ΦΠΑ στα σχολεία.

Έτσι τις τελευταίες ημέρες θα δείτε ότι η ρητορική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αλλάζει. Αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα, ακόμη και με τη ΝΔ που μέχρι τώρα αφόριζαν και απέκλειαν κάθε είδους συνεννόηση.

Μια ακόμη μεταμόρφωση του κ. Τσίπρα είναι σε εξέλιξη καθώς οι επικοινωνιολόγοι του λένε ότι έχει χάσει τη λάμψη του, ότι ο κόσμος δεν τρώει και τόσο κουτόχορτο όπως παλιά κι ότι η μνημονιακή στροφή του, και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, τον κάνει πλέον «ίδιο με τους άλλους». Αυτά τα τερτίπια για το «παλιό και νέο» δεν περνάνε στο κόσμο απλά και μόνο γιατί όλοι ίδιοι είναι στο μυαλό του κόσμου.

Άλλωστε αποδέχονται πλέον οι περισσότεροι πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα από την δημοσιονομική πειθαρχία και τις μεταρρυθμίσεις. Επομένως γιατί νέο και παλιό μας... τσαμπουνάει ο Τσίπρας; Το δίλημμα είναι ποιος είναι πιο ικανός να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα που μπορεί να έχει στο τέλος διέξοδο και ελπίδα.

Ο Τσίπρας και η παρέα του είναι εγκλωβισμένοι στη μεγάλη ιδέα που είχαν για τον εαυτό τους. Πίστεψαν ότι θα κάνουν περίπατο και θα ξεγελάσουν τον κόσμο που θα φάει αμάσητες τις ανοησίες. Τώρα που βλέπουν ότι ο κόσμος ξυπνά και δεν αποδέχεται την μπαρούφα, στην Κουμουνδούρου αρχίζουν και φοβούνται μήπως γίνουν αριστερή παρένθεση.


Η προεκλογική περίοδος έχει πολύ ψωμί και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ας μην είναι κάποιοι σίγουροι για το αποτέλεσμα. Η κάλπη είναι γκαστρωμένη που έλεγε και ο Χαρίλαος.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.