"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

.Το «στοίχημα» του ανασχηματισμού

Ο πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, είναι έτοιμος, όπως όλα δείχνουν, τα επόμενα 24ωρα να ασκήσει το συνταγματικό προνόμιο του ανασχηματισμού της κυβέρνησής του.Εύλογο το ερώτημα: τι τύπου ανασχηματισμός πρέπει να είναι;
Κατ' αρχάς, ξέρουμε σίγουρα σε τι «παγίδες» δεν θα έπρεπε να πέσει. Στις εσωκομματικές ισορροπίες. 

Στα μεγάλα σχήματα, για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα υπουργοποίησης. Στην «ανακύκλωση» παλαιών στελεχών, που έχουν ολοκληρώσει τον πολιτικό κύκλο τους. Και στην εμμονή σε «ημέτερους φίλους», χωρίς να έχουν προϋποθέσεις επιτυχίας. 

Αυτά περίπου είναι όσα πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε ανασχηματισμό, ανεξαρτήτως πολιτικού κόμματος και αρχηγού. Από την άλλη, υπάρχουν και τα «must» στη συγκρότηση κάθε νέας κυβέρνησης. Ικανά και άξια πρόσωπα. Αφθαρτα. Με γνώσεις στο αντικείμενό τους και αποφασισμένα να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και όχι να τα σχολιάζουν...

Σε συνθήκες μάλιστα κρίσης που βρίσκεται η χώρα, η τήρηση των προϋποθέσεων αυτών είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν περιθώρια «χαλάρωσης»! Ομως υπάρχουν και τα πολιτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο ανασχηματισμός, καθώς γίνεται μετά τις ευρωεκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων εμπεριέχουν μηνύματα που θα ήταν λάθος να αγνοηθούν. 

Δεν μπορεί με μείωση επτά μονάδων της εκλογικής επιρροής της ΝΔ και τεσσάρων του ΠΑΣΟΚ να αγνοηθεί η δυσαρέσκεια ενός σημαντικού τμήματος του δικού τους εκλογικού σώματος, πέραν των ψήφων που συγκέντρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η αναθεώρηση πλευρών της ακολουθούμενης πολιτικής είναι «εκ των ων ουκ άνευ». Η άρση εξόφθαλμων αδικιών επίσης. 

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η ανακούφιση ενός φτωχοποιημένου τμήματος της κοινωνίας είναι προτεραιότητες. Προσθέστε και τη «μάστιγα» της υπερφορολόγησης κι έχουμε όλο το παζλ των αναγκαίων διορθώσεων. Αρα, ο ανασχηματισμός πρέπει να υπακούει σε έναν βασικό πολιτικό σχεδιασμό. Και τα πρόσωπα να αντιστοιχούν σε μια τέτοια πολιτική. Διορθωτική και αναπτυξιακή.

Και κάτι ακόμα: η ανασύνθεση της κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν κάτι περισσότερο. Πρέπει να έχει τα πρόσωπα με τις ικανότητες εκείνες που θα μπορούν μέσω επαναδιαπραγμάτευσης να επανατοποθετήσουν το ελληνικό πρόβλημα σε άλλη βάση. Αυτό είναι το στοίχημα...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.