"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

.Ο εργαζόμενος και πάλι στο επίκεντρο για την ανάπτυξη της σύγχρονης επιχείρησης

Αισιόδοξοι για την παγκόσμια οικονομία εμφανίζονται 3 στους 4 επιχειρηματίες, βλέποντας την ίδια στιγμή αύξηση των προσλήψεων πλήρους απασχόλησης και άνοδο των προβλεπόμενων καθαρών εσόδων, στο άμεσο μέλλον. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την έρευνα Global Entrepreneur Indicator (GEI), που πραγματοποίησε το Entrepreneurs’ Organization (EO), στο διάστημα Μαρτίου - Αυγούστου 2016. Μάλιστα, ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει η έρευνα είναι ότι το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε σχετικά σταθερό σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, παρά το Brexit. 
Εξετάζοντας, λοιπόν, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα, διαπιστώνουμε ότι οι επιχειρηματίες σε παγκόσμιο επίπεδο βλέπουν το μέλλον μάλλον με αισιοδοξία. Εξίσου σημαντική είναι και η διαπίστωση σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες αρχίζουν να στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στο κτίσιμο πιο σταθερών σχέσεων με τους εργαζομένους τους, να τους αντιμετωπίζουν λιγότερο "ως αναλώσιμο πόρο" και περισσότερο ως "μοχλό ανάπτυξης". Και σε αυτό το γεγονός θέλω να σταθώ ιδιαίτερα. 
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι το 55% των επιχειρηματιών δήλωσε ότι αυξήθηκαν οι προσλήψεις των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, ενώ  αντίστοιχα οι προσλήψεις των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης μειώθηκαν, γεγονός που στην ουσία είναι ένδειξη ότι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι απαραίτητοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων. 
Πράγματι, μετά τον πανικό που σκόρπισε η κρίση, ο άνθρωπος-εργαζόμενος επανέρχεται στο επίκεντρο για τις επιχειρήσεις. Με πιο ξεκάθαρη και ψύχραιμη ματιά, αντιλαμβάνονται όλοι σιγά σιγά ότι την καινοτομία, την τεχνολογία και την εναλλακτική προσέγγιση δεν την  παράγουν τα μηχανήματα, οι υποδομές και τα υλικά, αλλά οι άνθρωποι. Με λίγα λόγια, δεν είναι παρά οι εργαζόμενοι που έχουν όραμα και ιδέες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και που οδηγούν τις και σε αλλαγές. Η αλλαγή της επιχειρηματικής κουλτούρας και η άμεση σύνδεση με το αποτέλεσμα και τον στόχο, σε όλες τις θέσεις, ανεξάρτητα από το αντικείμενο, είναι πλέον αναγκαιότητα.
Το 2016 είναι χρονιά ορόσημο. Οι εταιρείες αλλάζουν τον τρόπο προσέγγισης του ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή το πώς επενδύουν στους ανθρώπους τους με στόχο την υλοποίηση της στρατηγικής τους και την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων.  Κι αυτό γιατί έχουμε περάσει προ πολλού το στάδιο που μια επιχείρηση χρειαζόταν απλά εργαζομένους με γνώσεις. Η σύγχρονη επιχείρηση στηρίζεται σε ανθρώπους, στηρίζεται σε ταλέντα, όχι απλά σε εργαζόμενους.  Για αυτό και ενώ παλαιότερα επιλέγαμε τον "κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση", πλέον έχουμε περάσει στην εποχή της επιλογής του κατάλληλου ανθρώπου στην κατάλληλη εταιρεία, χτίζοντας όμως πλέον μακρόχρονες σχέσεις.  
Ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού, έχω να πω ότι ο κατάλληλος εργαζόμενος στην κατάλληλη εταιρεία θα είναι ένας ικανοποιημένος και αποτελεσματικός εργαζόμενος, ευέλικτος, με επιχειρηματική αντίληψη, που να αντιλαμβάνεται πλήρως πώς συνδέεται η εργασία του με τους στόχους της επιχείρησης, που θα ταιριάζει με τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με το μέγεθος ούτε με τον κλάδο. Κάθε εταιρεία, μικρή ή μεγάλη σε όποιον τομέα και αν δραστηριοποιείται δεν έχει πλέον περιθώρια λανθασμένων επιλογών, τα οποία κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα.
Τέλος να προσθέσω ότι αυτό το διάστημα τρέχει αντίστοιχη έρευνα και για την Ελλάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν θα είναι στην πλειοψηφία τους πλήρους απασχόλησης, όπως και διεθνώς. 
Μένει να δούμε όμως τις σκέψεις του επιχειρηματικού κόσμου στην Ελλάδα – και κατά πόσο η "επένδυση" της κυβέρνησης σε νέους φόρους και η "επίσημη" προτροπή προς τις επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα και να πάνε στη Βουλγαρία (δια στόματος Δημήτρη Τσακίρη, διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) επηρεάζει τα επιχειρηματικά σχέδια όσων έχουν παραμείνει στη χώρα.

* Η κα Ρεβέκκα Πιτσίκα είναι Πρόεδρος και CEO του PfB Group

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.