"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

.Βουλή: Στο επίκεντρο το σχέδιο εξόδου από την κρίση

Επιτυχής χαρακτηρίζεται από τους συμμετέχοντες η συνάντηση ανάμεσα στο Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ) και την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΜΜ για την αναζήτηση ενός εθνικού σχεδίου διεξόδου από την κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από συναινέσεις και συγκλίσεις των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών επαφών ενόψει του επιστημονικού συνεδρίου που θα γίνει στις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα με το ίδιο θέμα και το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τους Στέργιο Μπαμπανάση και Σήφη Βαλυράκη, έχει ήδη έρθει σε επαφή και με τα άλλα κόμματα τα οποία θα εκπροσωπηθούν στο επικείμενο συνέδριο από τα ερευνητικά τους ινστιτούτα και, όπως τόνισε ο κ. Βαλυράκης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις, διαφαίνεται περιθώριο για την κατάρτιση συναινετικών θέσεων στο μεγάλο ζήτημα της εξόδου από την κρίση και αναζήτησης νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα.

Στη συνάντηση μετείχε και ο ανεξάρτητος βουλευτής και τέως πρόεδρος της Βουλής, Β. Πολύδωρας, αν και δεν είναι μέλος της ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών είχε αμέσως μετά και συνάντηση, με το ίδιο αντικείμενο, με τον ανεξάρτητο βουλευτή Σπύρο Λυκούδη, ως επικεφαλής της κίνησης των «Μεταρρυθμιστών». 

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές συμμετείχαν ο επικεφαλής της Κ.Ο., Πάρις Μουτσινάς και οι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μίκα Ιατρίδη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ιωάννης Κουράκος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Ραχήλ Μακρή και Γιώργος Νταβρής.

Βασικός στόχος της διοργάνωσης του Δεκεμβρίου είναι η διατύπωση συγκεκριμένων συναινετικών προτάσεων και εναλλακτικών λύσεων για την έξοδο από την κρίση και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας.

Οι κ.κ. Μπαμπανάσης και Βαλυράκης παρουσίασαν στους ανεξάρτητους βουλευτές τα συμπεράσματα του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο, σε συνεργασία με το Γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert το οποίο είχε ως θέμα «Από την κρίση στην ανάπτυξη: Σε αναζήτηση νέων αναπτυξιακών μοντέλων για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Νότο».

Με βάση τα μέχρι τώρα συμπεράσματα, η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής για την υπέρβαση της κρίσης και γι΄αυτό προτείνεται η εκπόνηση ενός Μακροπρόθεσμου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Ένα νέο, δηλαδή, αναπτυξιακό μοντέλο ισόρροπης ανάπτυξης, εξωστρέφειας, τόνωσης των εξαγωγών και υποκατάστασης των εισαγωγών, η εκκίνηση ενός νέου υγιούς αναπτυξιακού κύκλου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης του.

Στο κλίμα αυτό, ο Σήφης Βαλυράκης υπογράμμισε ότι «η εξεύρεση κοινού τόπου πολιτικής συνεννόησης, η συναίνεση, η σύγκλιση και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για ένα νέο λειτουργικό, επίκαιρο, παραγωγικό μοντέλο για την Ελλάδα, με στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας, την ανάπτυξη και την απασχόληση, αποτελεί όρο επιβίωσης για την πατρίδα μας». 

Μολονότι, όπως αναγνώρισε ο κ. Βαλυράκης, «στο ζήτημα αυτό υπάρχουν διάφορες απόψεις και προσεγγίσεις, η δημιουργική σύνθεσή τους είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση μιας εθνικής στρατηγικής διεξόδου από την κρίση».

Για τα κρίσιμα ερωτήματα στα οποία αναμένεται να γίνει ευρύτατη συζήτηση στο επικείμενο συνέδριο, προϊδέασε το ΙΜΜ. Δηλαδή, «ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών με δεδομένη την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα. 

Συγκρουσιακή ή συναινετική», «ποιος φορέας θα πρέπει να καταρτίσει το αναγκαίο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας; Η κυβέρνηση; Ειδικό όργανο που ορίζει η Βουλή; Τεχνοκράτες;» και «ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή ή και η διεθνής στήριξη- βοήθεια, σε σχέση με το Δημόσιο Χρέος, τη ρήτρα ανάπτυξης και απασχόλησης ή άλλες πρωτοβουλίες».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή τη δουλειά που έχει γίνει από το ΙΜΜ, τονίζοντας ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα μας».

Στο ίδιο κλίμα και ο Μάρκος Μπόλαρης, υπογράμμισε ότι πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης οι πολίτες στερούνται πλέον φοροδοτικής ικανότητας, δεν υπάρχει πρόγραμμα ανάπτυξης, δεν στηρίζεται η ρευστότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και «πρέπει να τολμήσουμε στην αναζήτηση συναινετικών προτάσεων για το πρόγραμμα που πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή».

Τη συνάντηση χαιρέτισε και ο Β. Πολύδωρας, εκτιμώντας ότι αν τελικά υπάρξουν περιθώρια για σύγκλιση και συναινέσεις, τότε θα ελαχιστοποιηθούν και οι κίνδυνοι στη μάχη για την έξοδο από την κρίση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.