"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

.Διάλογος και αντιπαράθεση του Νίκου Μπίστη

Μια απεργία δεν είναι σχολική εκδρομή. Και ένταση θα υπάρχει και αντιπαράθεση. Πολλές φορές και αδικαιολόγητη αστυνομική βία. Και όταν η διαδήλωση εργατών πραγματοποιείται έξω από την Γερμανική πρεσβεία σε καιρό κρίσης η φόρτιση είναι πολλαπλάσια.
 Όχι, η εικόνα δεν είναι από την Αθήνα αλλά από την Ρώμη. Ο λόγος ήταν η ανακοίνωση της διεύθυνσης χαλυβουργείου συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας Thyssenkrupp για απόλυση 537 επι συνόλου 2.600 εργαζομένων.

 Εργοδοσία και συνδικάτα αντιμέτωπα, η κυβέρνηση στην μέση και το αμείλικτο ερώτημα αν επιλέγεις σε αυτούς τους καιρούς να τραβήξεις τα πράγματα στα άκρα η να αναζητήσεις μια μέση λύση , αν και εφόσον υπάρχει. 

Τα ζήσαμε και εμείς προ κρίσης, στην Pirelli, στην Πειραϊκή Πατραϊκή, στου Λαναρά και οι όποιοι χειρισμοί κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Δεν μπορούμε φυσικά να προδικάσουμε την έκβαση στην Ρώμη. 

Αν όμως κάτι έχει σημασία για εμάς είναι ο διαφορετικός τρόπος με τον οποίο κυβέρνηση και συνδικάτα αντιμετώπισαν μια κατάσταση που μπορούσε να φύγει εκτός ελέγχου μετά τον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων και τον ξυλοδαρμό από αστυνομικούς του επικεφαλής του συνδικάτου εργατών βαριάς βιομηχανίας Fiom- Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Αντι να ρίξουν λάδι στην φωτιά, αμέσως και οι δύο πλευρές πήραν αποστάσεις από την βία Επειδή η εκφορά του λόγου, η επιλογή των λέξεων έχει την σημασία της προσέξτε τις προσεκτικές διατυπώσεις που διαμορφώνουν και το ύφος της αντιπαράθεσης.

Η τοποθέτηση του κεντροδεξιού Υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο : « Είναι σαφές δικαίωμα των εργατών να διαδηλώνουν, και με οξύ τρόπο, παραμένοντας, όμως, μέσα στα όρια της νομιμότητας. 
Η κυβέρνηση μας δεν θέλει και δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει με γκλομπ τους εργάτες, απέχουμε έτη φωτός από αυτή την αντίληψη. Παρομοίως, πιστεύω ότι και οι εργάτες δεν θέλουν να ξεσπάσουν διάφορες εντάσεις πάνω στους αστυνομικούς. 

Οφείλω να αναγνωρίσω ότι με την παρέμβασή του, χθες το μεσημέρι, στην διαδήλωση έξω από την γερμανική πρεσβεία, ο επικεφαλής του συνδικάτου Fiom- Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι συνέβαλε να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

«Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δοκιμάσει να κατεβάσει τα γκλομπ των οργάνων της τάξης» είπε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο αφότου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι .

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργατών του χαλυβουργείου και με τον γραμματέα του συνδικάτου, Μαουρίτσιο Λαντίνι. Ο διάλογος διαδέχθηκε την αντιπαράθεση

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.