"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

.Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή

Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2015.

Στο επίκεντρο της λεκτικής σύγκρουσης ήταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Σταϊκούρα να αμφισβητεί τόσο την κοστολόγηση του όσο και την υλοποίηση του και τον κ. Σταθάκη να διαβεβαιώνει ότι θα εφαρμοστούν βήμα - βήμα όλα όσα εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι το 2015 με συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι προτεραιότητα μας. Δεν λέμε ότι θα γίνουν όλα ως διά μαγείας αλλά ότι υπό δεδομένους δημοσιονομικούς περιορισμούς θα εφαρμοστεί από τη πρώτη μέρα που θα γίνουμε κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σταϊκούρα που τον κάλεσε να απαντήσει συγκεκριμένα και για το κοστολόγιο του προγράμματος του και με ποιο τρόπο.
«Στο 44% πρωτογενείς δαπάνες λέτε. Από πότε; Για να ξέρουμε πότε θα αυξήσετε μισθούς και συντάξεις ή πότε θα αυξήσετε τους φόρους» επέμεινε ο κ. Σταϊκούρας.

Σελίδα «ντροπής» και αίσχους για την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, το κείμενο της 5ης ΕΛΜΕ για την υπόθεση Ρωμανού, το οποίο ανέγνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής, καταγγέλλοντας πως «φτύνει» κατάμουτρα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (όταν τον ονοματίζει «αγωνιστή» σε εισαγωγικά), μιλά για «κράτος δολοφόνων» και καλεί τους νέους σε εξέγερση.

Ο κ. Γεωργιάδης πήρε τον λόγο για το θέμα αυτό για να ζητήσει από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων να τοποθετηθούν και να το καταδικάσουν, ιδίως δε κάλεσε τους εκπρόσωπους του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο επικεφαλής της ΟΛΜΕ είναι στέλεχός του και υποψήφιος ευρωβουλευτής του.
Η παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη πυροδότησε την αντίδραση του Νίκου Βούτση, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε πως το κόμμα του έχει την εμπειρία και την ορθοφροσύνη να μην μπει σε αντιπαράθεση όξυνσης ενόψει των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, κι έκανε λόγο για «στημένη συζήτηση», ενώ κατηγόρησε τον κ. Γεωργιάδη ότι επιχειρεί να επαναφέρει την «περίφημη» στρατηγική των δύο άκρων. 

«Όλη αυτή η συζήτηση δεν είναι ό,τι καλύτερο» είπε από την πλευρά του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, αλλά επισήμανε ότι το κόμμα του έχει ήδη τοποθετηθεί για την υπόθεση Ρωμανού, καλώντας την κυβέρνηση να βρει μια λύση άμεση και να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Σχετικώς με τις αναφορές του κ. Γεωργιάδη, επισήμανε ακόμη πως δεν είναι δυνατό να ασχολείται το Κοινοβούλιο με κάθε κείμενο κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης, καθώς μάλιστα είναι γνωστές οι θέσεις του ΚΚΕ. 

«Ο ρόλος της κεντροαριστεράς είναι κομβικός, με την προϋπόθεση της ενότητας και του εποικοδομητικού διαλόγου. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε να σηκώνουμε βάρη που δεν μας αναλογούν», υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κατά τη συζήτηση στη Βουλή του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.

«Η χώρα, η κυβέρνηση δεν θα κλείσει πάση θυσία την συμφωνία. Πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε την χώρα ασφαλή, όχι όμως έναντι παντός τιμήματος» διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας.

Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον χώρο της αντιπολίτευσης, έστω και αν δεν συναινεί, όπως είπε, πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ως ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Ωστόσο, ο κ. Σηφουνάκης διευκρινίζει ότι «τον πρώτο λόγο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ». 
«Τώρα είναι η ώρα για εθνική συναίνεση» τόνισε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα κάνοντας λόγο για σημείο μηδέν που βρίσκεται η χώρα.

Η κ. Φούντα υπεραμύνθηκε της πρότασης τριών σημείων που κατέθεσαν οι 8 βουλευτές στον πρόεδρο της Βουλής, καλώντας κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει αυτή η λύση.
 
Σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Ανεξάρτητος Δημοκρατικός Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός χαρακτηρίζοντας άθλια και χυδαία τα όσα δηλώνουν στελέχη του περί αργυρώνητων βουλευτών ενόψει της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

«Όλοι όσοι λένε για χρηματισμό και αποστάτες ας κοιτάξουν καλύτερα στους καθρέφτες τους γιατί δεν είναι όλοι για τα φράγκα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ψαριανός, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπάρχουν και καμιά δεκαριά αποστάτες που πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αποστάτες είναι και αυτοί που πάνε στους 120 και χρηματίζονται», συνέχισε ο κ. Ψαριανός ενώ όταν οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κάλεσαν να πει ονόματα, τους απάντησε ότι αύριο θα τα δώσει γραπτά.


Να συζητηθεί τώρα, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μια συναινετική πρόταση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα εκλέξει η επόμενη Βουλή, μετά από τις εθνικές εκλογές που θα συμφωνηθεί να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ζητούν οι βουλευτές, 

Θόδωρος Παραστατίδης και Οδυσσέας Βουδούρης. Οι δυο βουλευτές που συνυπογράφουν τη δήλωση, ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.