"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

.Επίσπευση εξελίξεων...

Η στασιμότητα στις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας έχει αρχίσει να παίρνει τα χαρακτηριστικά «εμπλοκής». Ηδη το όριο του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχει εκ των πραγμάτων ξεπεραστεί...

Το δεύτερο, τελευταίο και απώτατο χρονικό όριο είναι οι επόμενες δέκα μέρες περίπου, καθώς προϋπόθεση όχι μόνο για την «προληπτική πιστωτική γραμμή», αλλά και για την παράταση του Μνημονίου, ακόμα και «τεχνική», είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

 Αλλως, η χώρα θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα...

Κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση «υψηλής πίεσης», καθώς η συμφωνία με την τρόικα είναι σχεδόν «αναγκαστική», παρότι ταυτόχρονα αυτά που ζητούν οι δανειστές δύσκολα μπορεί να τα δεχθεί...

Ηδη, σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup εξετάζει ως πιθανότερο σενάριο την εξάμηνη παράταση του Μνημονίου, για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος, για να οργανωθεί η «επόμενη ημέρα» της χώρας και προφανώς να έχει ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο.

Εξ ου και η κυβέρνηση, μέσω του κ. Μεϊμαράκη, επιχειρεί να φέρει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας όσο το δυνατό νωρίτερα (12 Ιανουαρίου).

Τούτων δοθέντων, δύο είναι τα ενδεχόμενα σενάρια: Ή τις επόμενες 10-12 ημέρες να υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας, οπότε κάποιο από τα δύο μέρη πρέπει να υποχωρήσει ή να υπάρξουν εκατέρωθεν υποχωρήσεις και παράλληλα μέχρι το τέλος του έτους να συμφωνηθεί η «προληπτική πιστοληπτική γραμμή».

 Ή να πάμε με «ανοιχτά» όλα τα θέματα στην προεδρική εκλογή, που καλού-κακού η κυβέρνηση τη φέρνει πιο μπροστά...
Κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι εύκολο για την κυβέρνηση και όχι μόνο, γιατί από τις αρνητικές αυτές εξελίξεις ουδείς θα βγει αλώβητος και κυρίως η χώρα.

Το πολιτικό μήνυμα των δανειστών είναι η έμμεση αμφισβήτηση του κυβερνητικού «success story», το οποίο δεν εμπιστεύονται επιμένοντας στη συνέχιση της συνταγής «λιτότητας»...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.