"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

.«Να αποφεύγονται οι πρόσθετες εντάσεις»

Την ανάγκη «να αποφεύγονται οι πρόσθετες εντάσεις» στην διεθνή πολιτική, ανάδειξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, 

τονίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο αυτή την εποχή υπάρχει μια πρόσθετη ένταση «σε σχέση με την Κύπρο, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε σχέση με το σεβασμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».

«Με τις τελευταίες επαφές που είχαμε με την τουρκική κυβέρνηση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με τη δική μου επίσκεψη στην 'Αγκυρα αλλά και με τη διοργάνωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κυβερνητικής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στην Αθήνα πριν λίγες μέρες, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, κάναμε βήματα, αλλά χρειάζονται και άλλες πολλές προσπάθειες, πάνω στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες ανοιχτές κρίσεις της εποχής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για ταύτιση των θέσεων της Ελλάδας και της Γερμανίας και συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και σημείωσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τέτοιο πληθωρισμό κρίσεων και στην ανατολική και τη νότια γειτονιά της ΕΕ. 

«Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι πάρα πολύ κοντά στις μη ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου. Έχουμε ελληνικές Κοινότητες, Ελληνικά Ορθόδοξα Πατριαρχεία, έχουμε χριστιανικούς πληθυσμούς που συνδέονται με την Ελλάδα. 

Για μας, αυτό που συμβαίνει σε όλο το φάσμα από τη Γάζα μέχρι την Τρίπολη είναι εξαιρετικά σημαντικό, με κορυφαίο ζήτημα τον πόλεμο κατά του ISIS. Και οι δύο χώρες μας ως μέλη του ΝΑΤΟ είναι μέλη του συνασπισμού κατά του ISIS και αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες κατά του φαινομένου των ξένων μαχητών», πρόσθεσε.

Την ίδια αντίληψη διατηρούν Ελλάδα και Γερμανία και σε ότι αφορά την κρίση στην Ουκρανία και τις σχέσεις Ευρώπης και Ρωσίας. 

«Έχουμε την ίδια αντίληψη, την ίδια νοοτροπία και είναι για μας πολύ σημαντικό να αναλαμβάνουμε κοινές πρωτοβουλίες οι οποίες θα επιτρέψουν μια πολιτικοδιπλωματική προσέγγιση και την αποφυγή της κλιμάκωσης», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος και τόνισε την ανάγκη «κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο κρίσιμης περιόδου, κρίσιμης οικονομικά και διεθνοπολιτικά, να αποφεύγονται πρόσθετες εντάσεις».

Από την πλευρά του ο κ. Σταϊνμάγερ εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και για τις εξελίξεις σχετικά με το Ισλαμικό Κράτος. «Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός ως προς την εκτίμηση ότι πέτυχε η διεθνής συνεργασία για την αντιμετώπιση της γρήγορης εξάπλωσης του ISIS, κυρίως στο Ιράκ, όπου στόχος μας είναι να την επιβραδύνουμε, να τη σταματήσουμε. 

Είμαστε φυσικά πολύ μακριά από πολιτικές λύσεις. Αυτό ισχύει τόσο για το Ιράκ όσο, κυρίως, για τη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί και η κατάσταση στην Λιβύη, με τις διεθνείς προσπάθειες των ειδικών απεσταλμένων του ΟΗΕ, οι οποίες δεν έχουν καμία επιτυχία όσο επικρατεί διάσταση απόψεων και δεν υπάρχει βούληση για συνομιλίες. 

«Και τώρα, υπάρχουν οι φόβοι ότι οι διάφορες εθνότητες στη Λιβύη, οι οποίες αντιπαρατίθενται μεταξύ τους και συνεχίζουν να πολεμούν, θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη μια πολιτική επίλυση», κατέληξε.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.