"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

.Δηλώσεις ξένων και πραγματικότητα

Στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, στο κύριο άρθρο της «Η Καθημερινή» προέτρεπε τα κόμματα να παρακολουθούν με προσοχή τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου και τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων σχετικά με την Ελλάδα. 

Η εφημερίδα το θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να κάνουν τις σωστές ερμηνείες και να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα, εν όψει εκλογών, όσοι διεκδικούν την εξουσία ή, έστω, μία θέση στη νέα Βουλή. Γιατί είτε το παραδέχονται είτε όχι, οι αντιδράσεις από το εξωτερικό θα είναι αναμφισβήτητα τεράστιας σημασίας για την πορεία της χώρας την επόμενη μέρα.

Αυτή ήταν η προσφορά της εφημερίδας στο πλαίσιο του ρόλου και των δυνατοτήτων της. Την ευθύνη, όμως, από εκεί και πέρα, αν δηλαδή θα ακούν όσα γράφονται και λέγονται έξω, αν θα καταλήξουν στα σωστά συμπεράσματα και αν θα φροντίσουν να περιορίσουν τον λαϊκισμό στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψήφους, επωμίζονται οι πολιτικοί. Εφ’ όσον, βεβαίως, ενδιαφέρονται να μη φέρουν τη χώρα μπροστά σε άκρως επικίνδυνα αδιέξοδα στο ορατό μέλλον.

Οι παλικαρισμοί και η ανευθυνότητα με στόχο το κομματικό όφελος δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα όταν αυτή καθορίζεται από άλλους, αλλά και από τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας. 

Οπως ότι η αύξηση της ζήτησης και η διανομή του πλούτου την οποία ευαγγελίζονται οι πάντες στην ελληνική πολιτική τάξη προϋποθέτουν αύξηση της παραγωγής πρωτίστως και της παραγωγικότητας στη συνέχεια, για την οποία δεν μιλάει κανείς τους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα αλλάξουν επειδή τα αγνοεί ο Αλ. Τσίπρας, ούτε βέβαια και η Ευρωζώνη επειδή έτσι οραματίζεται. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη προσπαθώντας πρώτον, να καταστήσει παραγωγική την οικονομία της και δεύτερον, μέχρις ότου αλλάξει η οικονομική πολιτική προς το ευνοϊκότερο γι’ αυτήν. 

Αν δεν μεταρρυθμιστεί και αναδιαρθρωθεί η Ελλάδα, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από την όποια αλλαγή της πολιτικής στην Ευρωζώνη και αν δεν το αντιλαμβάνεται αυτό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ας ρωτήσει τους οικονομικούς συμβούλους του. Ισως έτσι μάθει την αλήθεια...

Προς το παρόν, καλό είναι να πάρει στα σοβαρά τα δημοσιεύματα του «Σπίγκελ» και τις δηλώσεις του Σόιμπλε, του Ολάντ, του Γκάμπριελ, ακόμη και του Ρεν, που το δημοσιογραφικό όργανο του κόμματός του θεώρησε «καλή», αν και μιλάει για την αναμενόμενη ευνοϊκή χρονορρύθμιση αποπληρωμής του χρέους και τίποτα περισσότερο. Σίγουρα, πάντως, όχι για «κούρεμα». 

Με όλους αυτούς και όχι μόνον θα είναι αναγκασμένος να συνδιαλλαγεί ο Αλ. Τσίπρας, αν φτάσει στην εξουσία. Και ακόμη και αν του δώσουν κάποιο χρόνο ενημέρωσης και προσαρμογής, δεν πρόκειται να ξεφύγουν από τις βασικές θέσεις που διατυπώνουν σήμερα!

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.