"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

.Κατηγορηματικοί οι Ευρωπαίοι απέρριψαν κάθε πιθανότητα τμηματικής καταβολής δόσεων

Ο κόσμος καταρρέει γύρω τους αλλά τα μέλη της κυβέρνησης δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Αφού για ακόμη μία φορά η Ευρώπη έκλεισε την πόρτα στην Ελλάδα αποκλείοντας το ενδεχόμενο τμηματικής εκταμίευσης, και ενώ η χώρα ξεμένει από ρευστό, η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη!
Συγκρατημένη αισιοδοξία αποπνέει το κλίμα στην οδό Νίκης μετά την ολοκλήρωση του σημερινού EWG διάρκειας δυο ωρών. «Έγινε σε πολύ καλό κλίμα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «καλύτερο απ’ ότι περίμενα».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι «το EWG δεν λαμβάνει ποτέ αποφάσεις».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το πρωί το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στο BG νέο εμπλουτισμένο κείμενο 26 σελίδων το οποίο δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα.
Οι δανειστές αυτήν τη στιγμή φαίνεται να απορρίπτουν το σενάριο τμηματικής καταβολής των δόσεων προς τη χώρα μας, έναντι παροχής 2-3 σημαντικών μέτρων, όπως ήταν η ελληνική πρόταση.
Στην ερώτηση πάντως αν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει μέσα στον Απρίλιο, χωρίς να έρθουν τα χρήματα από τις δόσεις, τόσο τις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές όσο και για μισθούς και συντάξεις, η ίδια πηγή περιορίστηκε να απαντήσει «κανένα σχόλιο».
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
Βασικές εστίες διαφωνίας που διαπιστώθηκαν με τους δανειστές είναι τα εργασιακά και η απελευθέρωση των απολύσεων και το ασφαλιστικό και οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Πεδίο συνεννόησης, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, υπάρχει πάντως στις αποκρατικοποιήσεις , αλλά προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν πρέπει να επιμένουν στον εισπρακτικό στόχο.

«Θέλουμε αποκρατικοποιήσεις με κάποιο μίνιμουμ απαιτήσεων για επενδύσεις, έστω και αν μειωθεί το τίμημα για να μην πέσει στον «κουβά» του χρέους η είσπραξη, αλλά να ενισχύσει την απασχόληση και το ασφαλιστικό» έλεγε η ίδια πηγή.
Η άποψη των Βρυξελλών
«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η Γερμανία είχε ανακοινώσει από νωρίς ότι είχε «μέτριες προσδοκίες» από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη και ότι δεν περίμενε κάτι περισσότερο πέρα από μια προσωρινή εκτίμηση για την κατάσταση της Ελλάδας ενώ πηγές της Επιτροπής ανέφεραν πριν την έναρξη του EuroWorkingGroup ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος αλλά δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.