"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

.Ενα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω για συμφωνία με δανειστές

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει περιορισμένες προσδοκίες σχετικά με το τι θα προκύψει από το επικείμενο Eurogroup στη Ρίγα για την Ελλάδα.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γιέγκερ, σε ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους, «έχουμε διαχειρίσιμες προσδοκίες από το Eurogroup. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν μια ενδιάμεση έκθεση προόδου για την Ελλάδα κατά τη συνάντηση στη Ρίγα».
Ντε Γκίντος: Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα - Πιθανή συμφωνία στα επόμενα Eurogroup
Όπως αναφέρει το Reuters που μεταφέρει και τη δήλωση του Γιέγκερ, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης περίμεναν τη λίστα που θα παρουσίαζε η ελληνική πλευρά την Παρασκευή, αλλά τέτοιες ελπίδες, μάλλον, δεν υπάρχουν. 
 Χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών
Δεν αναμένει μια συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Παρασκευής, στη Ρίγα, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, Luis de Guindos, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι τις επόμενες ημέρες αναμένει ότι θα καταγραφεί σημαντική πρόοδος.
«Δεν θα περίμενα πολλά (σ.σ. στη συνεδρίαση του Eurogroup)», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μένουμε πλέον χωρίς χρόνο, έχουμε χάσει πολύ χρόνο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και αναμένω ότι αυτές τις ημέρες να έχουμε σημαντική πρόοδο».
Μάλιστα, σημείωσε ότι το θέμα ρευστότητας της Ελλάδας δεν είναι εύκολο και γι' αυτό είναι βασικό να υπάρξει μια συμφωνία.
«Το βασικό σενάριο που επιθυμούμε όλοι είναι η Ελλάδα να έλθει σε συμφωνία μαζί μας, να συνεχίσει να αποτελεί μέλος της ζώνης του ευρώ», επισήμανε και κατέληξε λέγοντας ότι πιθανόν δεν θα επιτευχθεί μια συμφωνία την Παρασκευή στη Ρίγα, όμως είναι πεπεισμένος ότι στις επόμενες συνεδριάσεις αυτό θα γίνει πραγματικότητα.
Ρέγκλινγκ: Δεν έχουμε δει ακόμη ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων
«Δεν έχουμε δει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΜΝΙ, ως την αιτία για την αργή πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
Όπως τόνισε ο Regling, «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι οι προϋπολογισμοί για το 2015 και το 2016 και επίσης υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα σε ορισμένους τομείς, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί σε ορισμένους τομείς που κοστίζουν λεφτά».
Και διευκρίνισε τονίζοντας ότι υπάρχουν προτάσεις που έχουν δοθεί στο κοινοβούλιο για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού και κάποια φορολογικά θέματα. «Όλα αυτά θα αυξήσουν το έλλειμμα. Μέχρι στιγμής δεν έχω δει κάποιο αντισταθμιστικό μέτρα που να τα εξισορροπεί αυτά».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το Eurogroup δήλωσε πολλές φορές ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα, να εισάγει τις δικές της προτεραιότητες και προτιμήσεις. Αλλά στο τέλος πρέπει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα. Εάν μια χώρα θέλει οι εταίροι της να χρηματοδοτούν το κενό, δεν είναι δυνατό να παίρνουν μέτρα που αυξάνουν το κενό χωρίς τη συμφωνία των εταίρων, διότι από αυτούς θα ζητηθεί να πληρώσουν και δεν θα το κάνουν αυτό».
Επίσης, τόνισε ότι ένας λόγος για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν τόσο μικρή πρόοδο, είναι και το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχεία. Σε ερώτηση για το εάν η ελληνική πλευρά αρνηθεί να δώσει την απαραίτητη πρόσβαση στα στοιχεία, απάντησε ότι «τότε δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία».
Handelsblatt: Αχτίδα ελπίδας για πρώτη φορά μετά από μήνες
Κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις διαπιστώνει και η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt η οποία κάνει λόγο για βήματα προόδου στις συζητήσεις.
«Για πρώτη φορά εδώ και μήνες υπάρχει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Επικαλείται, μάλιστα, δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη ο οποίος κάνει λόγο για «σαφή ώθηση» και επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε στο σημείο στο οποίο θέλαμε να ήμαστε πριν από δύο μήνες».
Σύμφωνα με την Handelsblatt «στη συνάντησή τους στη Ρίγα οι υπουργοί Οικονομικών θα προχωρήσουν πιθανότατα απλώς σε έναν ενδιάμεσο απολογισμό. Χρήματα αναμένεται να εγκριθούν στη μεθεπόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί λύση το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουνίου, καθώς τότε εκπνέει το πρόγραμμα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα. Χωρίς πρόγραμμα η ΕΚΤ δεν μπορεί να χορηγεί δάνεια στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε οριστικά».
Σήμερα τηλεδιάσκεψη
Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) το Euroworking Group ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για το Συμβούλιο (Eurogroup) της Παρασκευής, ενώ απόψε αναμένεται να υπάρξει και η πρώτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών σε δείπνο που έχει προγραμματιστεί από τους οικοδεσπότες στη Ρίγα της Λετονίας όπου μεταβαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί των ευρωπαικών χωρών, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαικής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Στη Ρίγα σήμερα ο Βαρουφάκης

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναχωρεί σήμερα για τη Ρίγα ενόψει των συνεδριάσεων Eurogroup και Εcofin της Παρασκευής με βασικό όμως σκοπό στις επαφές που ξεκινά να κερδίσει κάτι από το χαμένο χρόνο, να ενημερώσει για την εξέλιξη της κατάστασης, σχετικά με την πορεία των βασικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας και της διαπραγμάτευσης. Αυτό θα είναι και το πλαίσιο της συζήτησης την Παρασκευή, όπου η ελληνική πλευρά θα ήθελε από το Eurogroup να διαπιστώσει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.