"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

.Οι συνεπείς του ΣΥΡΙΖΑ...

Γιάννης Παντελάκης 
Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε μια συμφωνία με τους δανειστές. Μια συμφωνία με «μέτρα σταθμισμένης κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως τα χαρακτηρίζουν κάποια κυβερνητικά στελέχη. Ας δεχτούμε τον χαρακτηρισμό, αν και αρκετά από αυτά τα μέτρα που φημολογείται ότι θα συμφωνηθούν (όπως ο ΕΝΦΙΑ), δεν έχουν στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αν υπάρξει συμφωνία στη βάση αυτών των μέτρων, είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις, οι οποίες δεν μπορούν να ακυρωθούν από πολιτικά τεχνάσματα ωραιοποίησης τα οποία θα επιχειρήσει η κυβέρνηση. Αντιδράσεις από στελέχη και μέλη της αποκαλούμενης αριστερής πτέρυγας, όποια τάση και αν εκπροσωπούν.
Ενδεικτική και πολύ φρέσκια η αναφορά του Κώστα Λαπαβίτσα «δεν βλέπω πώς θα συμφωνήσουμε με τρόπο συμβατό με το πρόγραμμά μας». Προφανώς δηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα, μεγάλης απόκλισης δηλαδή μεταξύ προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και όσων φέρεται ότι μπορεί να συμφωνηθούν, θα ακολουθήσουν πολλές. Όταν, δε, έρθουν αυτά τα μέτρα για κύρωση από τη Βουλή, το πρόβλημα για την κυβέρνηση θα μεγεθυνθεί.
Υπάρχουν πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής. Είτε συμφωνεί, είτε διαφωνεί κάποιος μαζί τους, εκλέχθηκαν πιστεύοντας πως θα ακολουθηθεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα του κόμματος. Και επειδή είναι διατεθειμένα αυτά τα στελέχη να είναι συνεπή με τον εαυτό τους και δεν έχουν διάθεση πολιτικής καριέρας, είναι πιθανόν να διαχωρίσουν τη θέση τους.
Είναι πολύ πιθανόν, οι όποιες εσωτερικές αντιδράσεις να μην κλονίσουν την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας σε τέτοιο βαθμό ώστε να επηρεάσουν αρνητικά την κυβερνητική πορεία. Και αν ακόμα αυτό συμβεί και οδηγηθούμε σε κάποιας μορφής ανανέωση της κυβερνητικής εντολής (είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί την κυριαρχία του σε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος. Μια σημερινή δημοσκόπηση δείχνει προβάδισμα 20 μονάδων. Μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλο σε ενδεχόμενο εκλογών, αλλά είναι αδύνατον να αντιστραφεί μια τέτοια εικόνα.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα συνεχίσει να πορεύεται με μικρούς ή μεγάλους κλυδωνισμούς. Την ίδια πορεία, ωστόσο, θα έχει και η πολιτική ασυνέπεια την οποία θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση, ως συνέχεια όλων των μεταπολιτευτικών. Η διαφορά προεκλογικών υποσχέσεων και μετεκλογικών πρακτικών, απλά, θα έχει και την συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Και με αυτή την έννοια, οι όποιες αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι για κριτική και ψόγο αλλά για το αντίθετο. Τα πολιτικά αυτά στελέχη, θα είναι οι συνεπείς αυτής της ιστορίας. Αυτά υποσχέθηκαν, αυτά προσπάθησαν να προωθήσουν, αυτά δεν υλοποιήθηκαν - όχι με δική τους ευθύνη...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.