"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

.Άλλος συντελεστής ΦΠΑ για μετρητά και άλλος για κάρτες... Η πρόταση Βαρουφάκη προς τους δανειστές

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, ή και τρεις, ανάλογα με την οπτική γωνία, φαίνεται πως περιλαμβάνει η πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, προς τους δανειστές, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, εφόσον ένας «ΦΠΑ 23% σε μια κοινωνία που αγρίως φοροδιαφεύγει είναι ανόητος».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης «ο 23% ΦΠΑ σε μια κοινωνία σαν την δική μας είναι ανόητος. Ειδικά σε μία κοινωνία που αγρίως φοροδιαφεύγει. Μιλάμε για τους συντελεστές γιατί μας πιέζουν οι δανειστές».

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στους δανειστές η κυβέρνηση προτείνει «ΦΠΑ 6,5% σε τρόφιμα, φάρμακα βιβλία εφημερίδες και ένα 15% για όλα τα υπόλοιπα». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών «πρόκειται για αντιυφεσιακό και αναπτυξιακό μέτρο. 

Αλλά πλέον θα γίνεται μόνο με πλαστικό χρήμα. Διαφορετικά αν δηλαδή οι πληρωμές είναι με μετρητά αμέσως ο συντελεστής θα γίνεται 9 και 18% αντίστοιχα! Τα νησιά δικαιούνται να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση. Θα έχουν την δυνατότητα να κρατούν τις αποδείξεις, να παίρνουν πίσω την διαφορά μεταξύ των δυο συντελεστών. Στη ΔΕΗ θα πληρώνεις με μετρητά γιατί η ΔΕΗ δεν φοροδιαφεύγει άρα εκεί μένει στο 15% ο ΦΠΑ.».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «η πρώτη αντίδραση της άλλης πλευρά ήταν "τέλεια"»! Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως 
«ασφαλιστικό, εργασιακά, δημοσιονομικά είναι τα τρία αγκάθια. Έχουμε συγκλίνει αλλά δεν έχουμε ταυτιστεί ακόμα. Το να κόψουμε τις συντάξεις δεν είναι ανάπτυξη».

Πλαστικό χρήμα μάλιστα διευκρίνισε πως θεωρείται και η χρεωστική και η πιστωτική κάρτα ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να προωθήσει την χρήση της χρεωστικής κι όχι της πιστωτικής. Τέλος ανέφερε πως στα άμεσα σχέδιά τους είναι η απόδοση του ΦΠΑ να πηγαίνει αυτόματα στην εφορία ώστε  μην υπάρχει το ζήτημα το κέρδος του 3% να πηγαίνει εν τέλει στην τράπεζα χωρίς να διευκολύνει τον καταναλωτή. 

«Συμφωνία ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα»


Την πεποίθησή του πως η συμφωνία με τους δανειστές ίσως είναι και θέμα… «εβδομάδας» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Χατζηνικολάου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί μια διαδικασία. Δεν είναι θέμα ωρών αλλά θέμα… εβδομάδας Ας πούμε εβδομάδας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Πότε δεν ήταν στην ατζέντα μας η ρήξη» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης. 

«Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε»


«Η εντολή μας από τον λαό δεν είναι η ρήξη αλλά η διαπραγμάτευση αλλά αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις και ένα όχι δεν διαπραγματεύεσαι» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «Ενικός» και πρόσθεσε: «Η εντολή μας είναι να κάνουμε συμβιβασμούς και να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε. 

Άλλο νόμισμα δεν είναι στο ραντάρ μας, στη σκέψη μας, στο φαντασιακό μας. Αλλά ούτε και η υπογραφή μας σε μια μη βιώσιμη λύση. Χρεωκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε και παλαιότερα. Το PSI είναι μια χρεωκοπία εντός ευρωζώνης. Ήταν και αυτό πιστωτικό γεγονός. Όποιος είχε ασφάλιστρο το εισέπραξε. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι μια συμφωνία η οποία θα είναι καθαρτική».

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Από την 20η Φεβρουαρίου πασχίζουμε για να κλείσουμε μια συμφωνία. Μπορούσαμε να έχουμε λήξη αυτή τη διαπραγμάτευση στα μέσα Μαρτίου. Κάναμε προτάσεις αλλά τις απέρριψε η άλλη πλευρά που εκείνη την εποχή δεν είχε να μας αντιπροτείνει κάτι σε αυτά που λέγαμε. Τώρα κλείδωσε και από την άλλη πλευρά πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Δεν είμαστε εμείς έτοιμοι για μια ρήξη αλλά δεν είναι ούτε οι άλλοι. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές και για τις δύο πλευρές».

Στη συνέχεια ανέφερε πως: «Σε μια διαπραγμάτευση έχει σημασία ότι και οι δυο πλευρές δεν θέλουν τη ρήξη. Με θλίβει που κάποιοι χρησιμοποιούν σύμβολα από την επανάσταση του 1821 για να πουν κάτι. Κάποιοι θεωρούν πως ο καλόγερος Σαμουήλ θα έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά από το Κούγκι».

Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι: «Η 20η Φεβρουαρίου άλλαξε τα δεδομένα. Έχουμε πλέον μια συζήτηση που ουδέποτε είχαμε πριν. Ούτε εμείς ούτε οι άλλες χώρες που είχαν παρόμοια με εμάς προβλήματα. Δεν πιστεύουμε στο νυν υπέρ πάντων η επόμενη δόση. Στόχος μας είναι να έχουμε μια συμφωνία που θα κάνει δυο πράγματα: Πρώτον, θα σταματάει την κρίση ύφεση- χρέους και δεύτερον πως θα αντιμετωπίζει τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και θα το αγκαλιάσει ο λαός». 

«Προτιμώ να δώσω συντάξεις παρά τη δόση στο ΔΝΤ»

«Αμφιταλαντευόμασταν για τον αν θα πρέπει να πληρώσουμε τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή μισθούς και συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω μπροστά στο ΔΝΤ ή τους πολίτες της χώρας; Οι συντάξεις και οι μισθοί είναι κάτι το ιερό. 

Ας σταματήσουν οι δανειστές να παίζουν το παιχνίδι της ασφυξίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο Νίκο Χατζηνικολάου και τον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και συνέχισε: «Εάν έχουμε δίλημμα μεταξύ του να πληρώσουμε έναν δανειστή που αρνείται να κάνει μια συμφωνία ή έναν συνταξιούχο, τότε διαλέγω τον συνταξιούχο. Ελπίζω να μπορούν να πληρωθούν και οι δύο».

Παράλληλα, ο κ Βαρουφάκης, σημείωσε: «Δεν συνάδει με τα ήθη της Ευρώπης το take it or leave it. Ας κάνουν μια πρόταση αν θέλουν, άλλα όχι κάτι τέτοιο. Νιώθουν άσχημα με αυτό που έγινε στην Κύπρο και δεν είναι διατεθειμένοι να το ξανακάνουν. Και εμείς δεν τους αφήνουμε περιθώρια να το κάνουν. 

Η πρόθεση μας είναι να βρούμε μια πλατφόρμα συμφωνία και στο ασφαλιστικό. Αλλά να είναι μεταρρυθμιστική και όχι… επέμβαση χασάπη με πετσόκομμα των συντάξεων. Το ασφαλιστικό είναι μεγάλο "αγκάθι" . Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πρέπει να μπει μία τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Το ασφαλιστικό τώρα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο. Το να υπάρξει ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ευχή, πρέπει να είναι στόχος».

Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά τόνισε πως: «μας ζητούν μαζικές απολύσεις στα εργασιακά, χωρίς συλλογικές συμβάσεις. Τι ζητάμε; Ζητάμε κάτι που δεν έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γερμανία; Είναι απαράδεκτη αυτή η εμμονή να βλέπουν ως μεταρρύθμιση την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» και συμπλήρωσε: 

«Πράγματι είναι κάτι σαν ‘’στραγγαλισμός’’ τα 2 δις που χρωστάει το δημόσιο στους ιδιώτες. Θα κλείσουμε την διαπραγμάτευση και θα αρχίσει να ‘’αναπνέει’’ η οικονομία. Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη». 

«Δεν υπάρχει πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη»

«Η 20η Φεβρουαρίου ήταν μια σημαδιακή και σημαντική συμφωνία γιατί δεν υποχωρήσαμε από τις αρχικές μας θέσεις. Αν είχαμε απαιτήσει τότε και χρηματοδότηση θα παίρναμε ένα ‘’όχι’’. Άρα μη λένε πολλοί ελαφρά την καρδία πως θα έπρεπε να έχουμε ζητήσει και τα δύο» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Αναφερόμενος στον ομόλογο του Γερμανό οικονομικών σημείωσε πως: «Οι συζητήσεις μου με τον Σόιμπλε έχουν μεγάλη σημασία. Σέβομαι τη συμφωνία που έχουμε κάνει μαζί. Ότι λέμε μεταξύ μας, μένει μεταξύ μας. Η διαπροσωπική μας σχέση είναι πολύ καλή. Όσες φορές έχουμε συναντηθεί υπάρχει αλληλοσεβασμός. Δεν ξέρω από πού βγαίνουν τέτοιου είδους ‘’ειδήσεις’’ αλλά δεν υπάρχει πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, τόνισε ότι «υπάρχουν μύθοι σχετικά με τα 11 δισ. του ΤΧΣ. Τα 10,9 δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε χωρίς την έγκριση του eurogroup το οποίο θα τα έδινε μόνο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Άρα είτε στο ΤΧΣ είτε στον EFSF που μεταφέρθηκαν ήταν το ίδιο πράγμα για εμάς. Το 1,2 δισ. ίσως και να έπρεπε να επιστραφούν στο ελληνικό δημόσιο αλλά δεν μπορούσαμε να το απαιτήσουμε. Αίτημα κάναμε. 

Και σε αυτό ευθύνεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που είχαν αποδεχθεί πως δεν μπορούμε να έχουμε λόγο πάνω σε αυτά τα χρήματα» ενώ σε ότι αφορά τα αποθεματικά συμπλήρωσε πως: «τα χρησιμοποιήσαμε σε ρέπος και όχι να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ήταν άλλωστε κάτι που ζήτησαν και οι δανειστές για να έχουμε καλύτερες αποδόσεις στους τόκους. Είναι μια μέθοδος με την οποία έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε το ρευστό του δημοσίου».

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε αναφερόμενος στην συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και για ποιόν λόγο δεν πήγε στη Βουλή πως: «δεν υπήρχε λόγος να πάει στη Βουλή. Φέραμε καμία νέα συμφωνία; Υπογράψαμε ένα χαρτί για να κερδίσουμε χρόνο ώστε να κλείσουμε την συμφωνία. Όταν έχουμε νέα συμφωνία τότε θα την φέρουμε στη Βουλή»

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης, σημείωσε πως «το κόστος του Χαρδούβελη είναι το πετσόκομμα των συντάξεων, οι απολύσεις και οι αυξήσεις στον ΦΠΑ στα νησιά που εμείς δεν κάναμε» ενώ τόνισε πως: 

«Έχω αντιρρήσεις για τον φόρο στους 500 πλουσιότερους Έλληνες γιατί δεν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα αλλά για εταιρείες. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη και δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια καθώς ακόμα το επεξεργάζεται η κυβέρνηση». 

«Θα αντικαταστήσουμε τον ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας»

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα εξετάσει η κυβέρνηση τον ΕΝΦΙΑ με σκοπό να μην βαραίνει τους μη έχοντες, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΤΑΡ, ενώ ανέφερε πως για το αν θα διατηρήσουν την έκπτωση του 30% ως προς την έκτακτη εισφορά την οποία είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν ακόμα κάποιες σκέψεις ούτε κάτι συγκεκριμένο για να αναφέρει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά : «ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικότατος φόρος τον οποία καμία ευνομούμενη κοινωνία δεν πρέπει να έχει. Θα τον αλλάξουμε και για την ακρίβεια θα τον αντικαταστήσουμε με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να κλείσουμε την διαπραγμάτευση. 

Μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση θα κάτσουμε να δούμε πως μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτές τις αδικίες ακόμα και φέτος αν προλάβουμε. Όσο για την έκτακτη εισφορά, δεν έχουμε πάρει αποφάσεις ακόμα. Οτιδήποτε αλλαγές γίνουν πάντως θα είναι προς την κατεύθυνση μιας μεταφοράς βαρών από αυτούς που δεν έχουν προς αυτούς που έχουν».

Όσον αφορά την συμφωνία ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως «δεν θα χρεοκοπήσουμε, ούτε θα φτάσουμε στο σημείο να μην έχουμε να πληρώσουμε το ΔΝΤ, όπως δεν έγινε και μέχρι σήμερα. Όπως είπα και πριν όταν διακυβευόταν η πληρωμή του ΔΝΤ, ήταν υπό την λογική πως σκεφτόμαστε να κάνουμε κινήσεις ρήξης για να μην γίνει εντέλει η ρήξη. 

Είχαμε αποφασίσει πως δεν θα πληρώσουμε και βρέθηκαν ως δια μαγείας λεφτά από το ΔΝΤ. Τώρα βέβαια είναι η ώρα των δανειστών να κάνουν την κίνηση. Εμείς δεν τους ζητάμε καν να μας συναντήσουν στην μέση του δρόμου, έχουμε κάνει εμείς τα 2/3 είναι σειρά τους να κάνουν το 1/3 ώστε να υπάρξει συμφωνία».

Υπάρχει μια μειοψηφία, η οποία πιστεύει ότι η λιτότητα μπορεί να είναι αναπτυξιακή, μια άλλη ομάδα χωρών, οι οποίες εφάρμοσαν την λιτότητα χωρίς να την πιστεύουν και τώρα φοβούνται πως αν η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει καλή συμφωνία θα πρέπει να απαντήσουν στο λαό τους γιατί δεν το έκαναν οι ίδιοι και μια τρίτη κατηγορία που δεν την έχει εφαρμόσει και φοβάται πως αν πάρει το μέρος μας θα αναγκαστεί να την εφαρμόσει στο μέλλον».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Νίκο Χατζηνικολάου για τις σχέσεις του με τον κύριο Στουρνάρα, δεν θέλησε να αναφερθεί εκτενώς. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά «με το Γιάννη έχουμε πολύ μακρά ιστορία, είναι ξεκάθαρο ότι δεδομένης της πορείας του υπουργείου Οικονομικών επί της προηγούμενης κυβερνήσεων και της δική μου, υπάρχει πολιτική διάσταση. Τώρα όμως έχουμε θεσμικές θέσεις, το έθνος, ο λαός, η χώρα απαιτεί από τους θεσμούς να συνεργάζονται στο πλαίσιο του συντάγματος και δεν έχει να κάνει με τα προσωπικά μας πιστεύω». 

«Δεν υπογράφουμε συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους»

Την πεποίθησή του πως «δεν υπάρχει πιθανότητα να πάμε σε μια συμφωνία με την οποία θα διαφωνώ εγώ. Λειτουργούμε σαν μια ψυχή σαν μια γροθιά. Δεν υπάρχει κανένας στην κυβέρνηση μας που θα υπογράψει μια συμφωνία που δεν θα προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους» εξέφρασε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Star» και την εκπομπή «Enikos» ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. 

«Ως Ευρωπαϊκή χώρα θεωρούμε πως θα ήταν ευχής έργο να επιστρέψει η… ‘’Κομισιόν του Ντελόρ’’ και να φύγει το ΔΝΤ. Παρά τις σημαντικές διαφωνίες πως έχουμε με τον Ντελόρ θα ήταν καλό να επιστρέψει μια τέτοια πολιτική και όχι αυτό το εξωθεσμικό που εκπροσωπεί το ΔΝΤ χωρίς να θέλω να το δαιμονοποιήσω», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Με τον Γιάννη Στουρνάρα έχουμε φάει ψωμί κι αλάτι μαζί. Έχουμε δώσει κοινούς αγώνες για το Πανεπιστήμιο. Δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε κακό για εκείνον. Έχουμε εξαιρετικές σχέσεις και… γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε» είπε ο υπουργός Οικονομικών για τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος χρησιμοποιώντας την γνωστή φράση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού που ήταν στο στούντιο της εκπομπής ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως: Οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στο eurogroup. Εκεί ακόμα και τα χρονικά περιθώρια είναι στενά. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε άλλα πιο σκοτεινά επίπεδα. Σε τεχνοκρατικά επίπεδα» και συμπλήρωσε πως: «Ήταν λάθος η είσοδός μας στην ΟΝΕ. Δεν είχε σχεδιαστεί καλά. 

Αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο να λες ότι θα φύγω από μια νομισματική ένωση. Αυτό θα το κάνεις μόνο αν έχει προηγηθεί μια μεγάλη καταστροφή. Οι BRICS είναι ένα όμορφο φως σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα. Θετική η συμμετοχή της Ελλάδας, λοιπόν, σε αυτή την αναπτυξιακή τράπεζα αλλά όχι ανταγωνιστική προς την ευρωζώνη».

Σε ότι αφορά την υπόθεση με την προώθηση του «bitcoin» απάντησε πως: «το ηλεκτρονικό χρήμα με ενδιαφέρει ως οικονομολόγο. Έλεγα πάντα πως ο αλγόριθμός του είναι εκπληκτικός και με ενδιέφερε ακαδημαϊκά. Γενικά έχω γίνει γνωστός ως επικριτής του bitcoin. Με την συγκεκριμένη εταιρεία που ανέφερε το δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας είχα σχέση η οποία όμως τελείωσε πριν γίνω υπουργός. 

Δούλεψα με μια μικρή εταιρεία πάνω σε όλα αυτά αλλά έφυγα από εκεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Το όνομα μου απλά έχει μείνει στο site της εταιρείας. Όσο αφορά το βίντεο είναι μια συνομιλία που είχα με έναν φοιτητή ο οποίος ήθελε μια συζήτηση για την σχολή του. Αυτό είναι όλο. Η λασπολογία μόνο θλίψη μου προκαλεί».

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.