"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

.Η «ιερή συμμαχία» ΔΝΤ και Βερολίνου πιέζει την Αθήνα Ολο και πιο δυσχερής γίνεται η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους

Ολο και πιο δυσχερής γίνεται η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι απορρίπτουν κάθε σκέψη για πολιτική συμφωνία αλλά και για αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που φαίνεται να επιδιώκει η Αθήνα. 

Οι τρεις όροι του ΔΝΤ

Οπως μεταδίδει ο Θάνος Δημάδης από την Ουάσιγκτον κύκλοι του ΔΝΤ διαμηνύουν σε άτυπες συζητήσεις ότι το Ταμείο δεν δεσμεύεται από μία τέτοια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αν η συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρώπη δεν ικανοποιεί τους όρους του σε τρεις βασικούς τομείς, το ΔΝΤ προτίθεται να «χαιρετίσει» τη συμφωνία ("it will be welcome") αλλά αυτή δεν θα δεσμεύει το Ταμείο. Οι όροι που θέτει το ΔΝΤ αφορούν στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του χρέους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κριστίν Λαγκάρντ σήμερα επανέλαβε την φράση λέγοντας «όχι» σε μία «βρώμικη και γρήγορη αξιολόγηση για την Ελλάδα» που έχει πλέον καταστεί κάτι σαν σύνθημα που χρησιμοποιεί το Ταμείο για τις διαπραγματεύσεις. Γι' αυτό και το Ταμείο δεν βλέπει να έρχεται σύντομα μία συμφωνία για την Ελλάδα που θα φέρει την δική του συγκατάθεση.

Ζητούν τμηματική καταβολή της δόσης

Επιπλέον καταγράφεται η δυσφορία του Ταμείου για την στάση κάποιων Ευρωπαίων που θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στο ΔΝΤ για την μη κατάληξη συμφωνίας. Το ΔΝΤ αντικρούει την κατηγορία λέγοντας σύμφωνα με αξιωματούχο του ότι «εμείς έχουμε καταστατικό, δεν εκταμιεύουμε χρήματα με πολιτικές αποφάσεις». 

Στο Ταμείο διακινείται έντονα το σενάριο τμηματικής καταβολής της δόσης εκ μέρους των Ευρωπαίων και μόνο με σκοπό να ξεπεραστεί ο σκόπελος της πληρωμής της 5ης Ιουνίου και των 1,5 δις που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο προς την ΕΚΤ.

Το Ταμείο δεν φεύγει από την Ελλάδα

Την ίδια ωρα, με κάτι παραπάνω από θετικό μάτι βλέπουν αξιωματούχοι του Ταμείου την εξαγορά από τους Ευρωπαίους του χρέους της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ. Όμως επισημαίνουν ότι το Ταμείο δεν είναι πρόθυμο να εγκαταλείψει την Ελλάδα ακόμα και στην περίπτωση που εξαγοραστεί το χρέος από τους Ευρωπαίους. 

Σε ό,τι αφορά το σενάριο του διπλού νομίσματος, επιβεβαιώνεται ότι είναι κι αυτό ένα από τα πολλά σενάρια που το Ταμείο εξετάζει για την Ελλάδα διευκρινίζοντας ότι αυτή είναι η δουλειά του -να εξετάζει διάφορα σενάρια για διάφορες χώρες- διευκρινίζοντας όμως ότι το βασικό σενάριο είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς να υπάρχει άλλο plan B.

Η «γραμμή» Σόιμπλε για το ΔΝΤ

Η θέση για παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που είχε εκφρασθεί από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά την σύνοδο του Eurogroup της 11ης Μαΐου έχει παγιωθεί, καθώς μετά την χθεσινή τριμερή συνάντηση της Ρίγας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη τη συμμετοχή του Ταμείου στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος. 

«Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή του ΔΝΤ και μάλιστα άμεσα» δήλωσε Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας προφανώς σε δημοσίευμα της Bild που ανέφερε ότι η Κομισιόν σχεδιάζει έκτακτη συνεδρίαση για το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας δίχως τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.  

Απαντώντας σε ερώτηση για τον λόγο που ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει Grexit στις δύο τελευταίες συνεντεύξεις του ο κ. Γέγκερ είπε: «Γιατί είναι πολύ ρεαλιστής».

Λαγκάρντ: Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά...

Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για μια συμφωνία στο θέμα της Ελλάδας και δεν μπορεί να επιτευχθεί "γρήγορα και απρόσεκτα" (quick and dirty επί λέξει), δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.


«Ξέρω ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει. Τα μέρη δουλεύουν πλέον, παραλαμβάνουν προτάσεις, συνεργάζονται και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο γρήγορα γίνεται», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε: «Πρέπει να είναι μια περιεκτική δουλειά και να μη γίνει γρήγορα και απρόσεκτα». 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.