"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

.Τέσσερις άξονες για τη συμφωνία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

Τα τέσσερα σημεία τα οποία αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την κυβέρνηση ώστε να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους ανέλυσε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος αμετακίνητος στην κόκκινη γραμμή της περικοπής σε μισθούς και συντάξεις, απευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησης στον απόηχο του αναβρασμού και των αντιδράσεων στη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. 

Τα τέσσερα σημεία για τη συμφωνία

Ως βασικά σημεία για την επίτευξη της συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και για το 2016, καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο και ένα παράλληλο ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων για την επανέναρξη της οικονομίας, βασισμένο κυρίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες.

Βολές στην προηγούμενη κυβέρνηση

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Economist αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα και την οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για καμμένη γη. «Πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος που ετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, 

«Το μνημόνιο δεν ήταν απλώς ένα οικονομικό λάθος, ήταν συνειδητή επιλογή. Η πολιτική του μνημονίου ήταν σίγουρο ότι θα οδηγούσε σε ύφεση. Το ήξεραν αυτό οι εμπνευστές του μνημονίου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως «στα χρόνια του μνημονίου οι κοινωνικές ανισότητες στην Ελλάδα εκτινάχτηκαν. Η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι μισθοί καταποντίστηκαν, το κοινωνικό κράτος σχεδόν κατέρρευσε». 

«Η πολιτική και οικονομική αυτή καταιγίδα ένα πράγμα άφησε ακλόνητο στη θέση του», σημείωσε, ενώ, έκανε ειδική αναφορά στο πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος που στήριζε, όπως είπε, την πολιτική και οικονομική ελίτ αυτής της χώρας, προσθέτοντας ότι «καμία υποτιθέμενη μεταρρύθμιση δεν τα έβαλε με το τρίγωνο της διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικής ελίτ, μιντιαρχών και Τραπεζών».

«Η νέα κυβέρνηση φέρνει μια διαφορετική αντίληψη για τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέξουν ώστε να μπούμε σε πορεία ανάπτυξης. Οι εκλογές του Γενάρη, έδωσαν μια ξεκάθαρη εντολή: την αλλαγή της πολιτικής του μνημονίου που εξόντωσε την κοινωνία. 

Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στην Ελλάδα. Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε στο όνομα της μεγάλης πλειοψηφίας των μισθωτών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, αλλά και στο όνομα της δικαιοσύνης».

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο στο δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση: «Διαπραγματευόμαστε σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές περιβάλλον. Πορευόμαστε σε ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου».

«Στην περίπτωση μας η φράση "παραλάβαμε καμμένη γη" δεν αποτελεί πλεονασμό. Δεν παραλάβαμε απλά καμένη γη. Παραλάβαμε μια χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές». 

Τόνισε όμως ότι δεν υφίσταται κίνδυνος για τους μισθούς και συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο. Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός.

«Δεν ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές»

Σε κάθε περίπτωση όμως, τόνισε πως «η συμφωνία πρέπει να κλείσει» και προϋπόθεση είναι να «έντιμη και επωφελής», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία. 

«Αν νομίζουν ότι θα ξεθωριάζουν οι κόκκινες γραμμές, αυτή η αντίληψη θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και προχώρησε στην απαρίθμηση των όσων έχει κάνει η κυβέρνηση τους πρώτους 4 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Διαπραγματευόμαστε με επιμονή για μία νέα συμφωνία που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη, την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Επιδιώκουμε λύση στο πρόβλημα, δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, είμαστε ειλικρινείς και δεν μπλοφάρουμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα μισθών και συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης, ότι έχουν βρεθεί κοινά σημεία με τους δανειστές που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία, αλλά παραμένουν ανοικτά τα θέματα για τις απαιτήσεις τους που αφορούν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. «Να προσχωρήσει και η άλλη πλευρά στο ρεαλισμό» ζήτησε ο πρωθυπουργός.

Ανοιχτός σε αλλαγές στο Ασφαλιστικό

«Θέτουν και θέμα για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ενώ προανήγγειλε - ασαφώς - παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. «Πρέπει να διασφαλίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες αλλαγές δε θα βασίζονται σε λανθασμένη εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι οι αιτίες για την αποδυνάμωση των Ταμείων είναι το PSI και η τεράστια ανεργία. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.