"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 19 Μαΐου 2015

.Στα μαχαίρια Τσίπρας και Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σ’ αυτή την κυβέρνηση «δεν μπορούν να μοιράσουν δυο γαϊδουριών άχυρα». Το ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει σηκώσει καπετανάτο δικό της και παίζει το παιχνίδι της το ξέραμε. 
Αυτό που δενμπορούσαμε να διανοηθούμε είναι το χάσμα, ουσιαστικά το χάος που χωρίζει την Ζωή και τον Τσίπρα. Δηλαδή τους δύο ανώτερους μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θεσμικούς και πολιτειακούς παράγοντες της χώρας και μάλιστα στο πιο κρίσιμο αυτή την περίοδο θέμα, αυτών των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα με την υπογραφή της ίδιας της κυβέρνησης.
Αναφερόμαστε φυσικά στην απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου βάση του οποίου κινείται –έτσι τουλάχιστον λέει- η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, το υπουργείο Οικονομικών και η διαπραγματευτική ομάδα.

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης άδειασε την πρόεδρο της βουλής λέγοντας ότι «ένα κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup δεσμεύει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και όλες τις υπόλοιπες χώρες που εκπροσωπήθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών. 

Αυτή ουσιαστικά είναι η απάντηση του μεγάρου Μαξίμου στα όσα είπε χτες Κυριακή σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας την απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου «ανακοίνωση χωρίς θεσμική υπόσταση που περιέχει τον οδικό χάρτη της διαπραγμάτευσης και τίποτα παραπάνω», μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι το Eurogroup, δηλαδή το Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν έχει καμία θεσμική υπόσταση ως όργανο της ΕΕ!

Μάλιστα η δήλωση αυτή της Ζωής Κωνσταντοπούλου έγινε αφότου είχε συναντηθεί μια μέρα πριν με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

 Είναι πασιφανές ότι τα δύο αυτά πολιτικά πρόσωπα δεν βρίσκουν κοινό τόπο και έχουν αποκλίνουσες στρατηγικές για το ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Όταν λοιπόν ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της βουλής έχουν τέτοια διαμετρικά αντίθετη αντίληψη και πρακτική είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην αρχή του τέλους της όσο πλησιάζει «η ώρα της αλήθειας» όπως τη χαρακτηρίζουν όσοι εκ των διαφωνούντων του ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφούν υπέρ της ρήξης και της αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Πρόκειται για ένα ακόμα επεισόδιο όχι μόνο στις ταραγμένες και σχέσεις Τσίπρα-Ζωής αλλά κυρίως στο γεγονός ότι επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση με τον μόνο που διαπραγματεύεται σκληρά είναι ο εαυτός της.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.