"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

.Αποκλειστικό: Το απίστευτο παρασκήνιο στη συνάντηση Δραγασάκη-Ντράγκι -Το χαρτί που κρατούσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Επί μιάμιση ώρα, χθες, οι έκτακτοι απεσταλμένοι του Αλέξη Τσίπρα στη Φρανκφούρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, συζητούσαν με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αναζητώντας επειγόντως λύση ρευστότητας.
Ωστόσο, στην κρίσιμη αυτή συνάντηση υπήρξε ένα απίστευτο παρασκήνιο που φέρνει στο φως σήμερα το iefimerida.gr.
Οταν οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος μπήκαν στο γραφείο του Μάριο Ντράγκι, τον λόγο πήρε αμέσως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης ανέλυσε στον πρόεδρο της ΕΚΤ την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι μια συμφωνία είναι ρεαλιστική και εφικτή. Και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να προκύψει συμφωνία και ότι το κλίμα στις συζητήσεις είναι προς θετική κατεύθυνση. Το θερμό αίτημα που υπέβαλε προς τον κ. Ντράγκι ήταν να χαλαρώσει η ΕΚΤ την πιστωτική ασφυξία ώστε να μην υπάρξει χρηματοδοτικό «ατύχημα» ως το τέλος της διαπραγμάτευσης.
Το χαρτί του Ντράγκι
Οση ώρα μιλούσε ο Γιάννης Δραγασάκης και παρέθετε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ο Μάριο Ντράγκι κρατούσε στα χέρια του ένα χαρτί. Οταν ολοκλήρωσε την εισήγησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Ντράγκι πήρε τον λόγο.
«Ξέρετε, αυτό το χαρτί είναι το non paper που μόλις εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση και κάνει λόγο για ρήξη με τους δανειστές», είπε ο κ. Ντράγκι και διάβασε στα εμβρόντητα στελέχη το περιεχόμενο του κυβερνητικού σημειώματος.
«Ο Γιάννης Δραγασάκης έγινε άσπρος» αναφέρουν εγκυρότατες πληροφορίες του iefimerida. Θεώρησε αυτό το non paper ως «άδειασμα» στη δική του μεσολαβητική προσπάθεια στην ΕΚΤ και ως τορπίλισμα της συμφωνίας που προετοίμαζε ο ίδιος ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της πιστωτικής ασφυξίας προς την Ελλάδα.
Η οργή Δραγασάκη
Οι ίδιες έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, οργισμένος, επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου για να πληροφορηθεί το περιεχόμενο του non paper, που αγνοούσε ως εκείνη τη στιγμή. Εφτασε, μάλιστα, ως τα όρια της παραίτησης ο Γιάννης Δραγασάκης, αφού το επίμαχο κυβερνητικό σημείωμα, το οποίο ουσιαστικά έβαζε μπουρλότο στη διαπραγμάτευση, γράφτηκε ερήμην του και σε μια στιγμή κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ.
Φειδωλές δηλώσεις
Επειτα από αυτή την εξέλιξη τα δύο στελέχη αποχώρησαν από τη συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και οι δηλώσεις ήταν φειδωλές. «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Μάριο Ντράγκι. Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. Η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.
«Σφίγγα» η ΕΚΤ
Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν έριξε φως στα άδυτα των συζητήσεων που βρίσκονται σε οριακή φάση.
Με μια λιτή, τυπική ανακοίνωση 21 λέξεων, η ΕΚΤ αρκέστηκε να σημειώσει: «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εξετάστηκε η σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες».
Η γενικόλογη και περιγραφική «ενημέρωση» της ΕΚΤ για το αποτέλεσμα της συνάντησης δείχνει τις διαθέσεις των συμμετεχόντων να μη διαρρεύσει το παραμικρό μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ προκειμένου να αποφασίσει για την αύξηση ή όχι του ELA για τα ελληνικά ομόλογα.
Τα tweets του Δραγασάκη μετά τη συνάντηση
Μετά το πέρας της συνάντησης του κ. Δραγασάκη και του κ. Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έγραψε στο Twitter: «Σήμερα είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi. Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι η προοπτική της συμφωνίας είναι ρεαλιστική. Προϋπόθεση είναι όλοι οι δρώντες να συμβάλουν δημιουργικά προς την επίτευξή της & να υπάρξει συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας».
Το non paper που άναψε φωτιές
Αυτό είναι το επιθετικό non paper της κυβέρνησης που εξεδόθη την ώρα που Δραγασάκης-Τσακαλώτος έκαναν διαπραγμάτευση με τον Μάριο Ντράγκι:
Στο non paper -με ημερομηνία 5 Μαϊου 2015- το περιβάλλον του πρωθυπουργού υπογράμμιζε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, ανέφερε.

Χαρακτηριστικά κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν:
1. Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους. Ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

2. Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια: α) Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.  β) Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

1. Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.

3. Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία: α) Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας. β) Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.

4. Στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ [άρθρο του Peter Spiegel]. Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».  
Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
5. Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.