"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

.ΕΚΤ: Αν κόψουμε τον ΕLA, θα είναι σαν μια πυρηνική βόμβα

Η συνάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού Γιάννη Δραγασάκη με τον Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη, έχει έναν μόνο σκοπό από ελληνικής πλευράς: να πάρει οικονομική ανάσα και να αποτρέψει τη χρεοκοπία της.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της έχουν σκοντάψει στις διαφωνίες για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ την ίδια στιγμή η Αθήνα αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ.
Η ελληνική κυβέρνηση ζητάει πλέον άμεση βοήθεια από την ΕΚΤ. Ήτοι: να χαλαρώσει τους περιορισμούς που έχει θέση στην Ελλάδα για την έκδοση έντοκων γραμματίων.
Το πρακτορείο επικαλείται δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ΕΚΤ που σημειώνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να πειστεί το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας και να δεχθεί το ελληνικό αίτημα.
Πυρηνική βόμβα
Το Συμβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη στη Φρανκφούρτη για να αποφασίσει σχετικά με τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, την ώρα που οι διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών συνεχίζονται.
Άνθρωποι που έχουν γνώση των συζητήσεων εντός της ΕΚΤ, αναφέρουν πως θα υπάρξει συμφωνία για περαιτέρω επέκταση του ELA προς τις εύθραυστες ελληνικές τράπεζες, αλλά είναι αμφίβολο αν θα κάνει κάτι περισσότερο. Ειδικά όσο υπάρχουν έντονες επικρίσεις από την Bundesbank που ζητάει από την ΕΚΤ να λάβει πιο σκληρή γραμμή.
«Οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει, αλλά μια συνολική απόσυρση του ELA θα είναι σαν μια πυρηνική βόμβα», αναφέρει ο ανώτερος υπάλληλος του ΕΚΤ.
Το κούρεμα
Η γερμανική κεντρική τράπεζα ζητάει να υπάρξει και μεγαλύτερο κούρεμα στην ασφάλεια που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ως αντάλλαγμα για να λαμβάνουν την έκτακτη βοήθεια. Μπορεί να μην αναμένεται να ακολουθηθεί μια τέτοια τακτική από την ΕΚΤ, ωστόσο δεν αναμένεται να γίνει και πιο γενναιόδωρη ως προς τη θεραπεία της Ελλάδας.
«Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ», αναφέρει άτομο εξοικειωμένο με τις συνομιλίες, προβλέποντας πως θα υπάρξει αλλαγή του status quo. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αυξηθεί το όριο για τα έντονα γραμμάτια, όπως επίσης είναι απίθανο να υπάρξει τροποποίηση στο κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Και πάλι, όμως, θα υπάρξει αντίδραση από τη Γερμανία που υποστηρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να χρηματοδοτούν τις κυβερνήσεις. Κανόνας που η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν ακολουθεί. Κατά τον οικονομολόγο της ING: «Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η Ελλάδα συζητάει μια πιθανή συνεργασία με τις Βρυξέλλες. Ο χρόνος τελειώνει, αλλά δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά».

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.