"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Σάββατο 2 Μαΐου 2015

.Αναζητούν τη χρυσή τομή στο Βrussels Group

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαπραγμάτευση στο Brussels Group με τις ώρες αυτές και τις επόμενες να κρίνονται ως οι δυσκολότερες των τελευταίων πέντε ετών, δηλαδή από τότε που μπήκε η Ελλάδα στο μνημόνιο.
Τα μηνύματα που εκπέμπονται για επικείμενη ενδιάμεση συμφωνία αυξάνονται μεν, ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με δηλώσεις τους βάζουν φρένο στην όποια αισιοδοξία.

Σε εξέλιξη το κρίσιμο Brussels Group
Από το πρωί στις Βρυξέλλες βρίσκεται σε εξέλιξη το παζάρι για τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Η ελληνική, πολυπληθής αντιπροσωπεία που αποτελείται από τουλάχιστον 25 άτομα, ανταλλάσσει συνεχώς στοιχεία και προτάσεις με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να  κλείσουν τα περισσότερα εκκρεμή ζητήματα.

Η συζήτηση, όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, γίνεται για πρώτη φορά επί της ουσίας και σε ρεαλιστική βάση, κάτι που από την πλευρά των θεσμών θεωρείται ως μεγάλη πρόοδος.

Στη σημερινή συνεδρίαση, στο επίκεντρο βρίσκεται το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκαν θέματα φορολογικά, ενέργειας και δημοσιονομικά.

Το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Τετάρτη
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως «ορόσημο για το πού ακριβώς βρισκόμαστε είναι τα επόμενα 24ωρα», όποτε και θα έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, αλλά και η συνεδρίαση της ΕΚΤ την προσεχή Τετάρτη 6 Μαΐου.

Η «γραμμή» της Αθήνας συμπυκνώνεται στην προσδοκία να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ στους κανόνες για τα λεγόμενα «T-Bills» (ένα είδος εντόκων κρατικών γραμματίων που έχουν αγοραστεί από τις ελληνικές τράπεζες). Με λίγα λόγια δηλαδή, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει απτές διαβεβαιώσεις για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, δεν προτίθεται από την πλευρά της να λάβει μέτρα. 

Κίνηση βέβαια που μεταφράζεται από τους πιστωτές ως άλλοθι εκ μέρους της Αθήνας, για να αποφύγει τις μεταρρυθμίσεις Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega,  μάλιστα, αναφέρουν ότι η Αθήνα θα ζητήσει γραπτές διαβεβαίωσεις για τη ρευστότητα πριν φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.

Αγνωστο το αν θα συνεχιστεί το Brussels Group
Εντωμεταξύ άγνωστο παραμένει το αν το Brussels Group θα συνεχίσει τις εργασίες του και αύριο ή η διαπραγματευτική ομάδα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να επικεντρωθεί στην προετοιμασία της για το Εurogroup της 11ης Μαΐου.  Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι αν φανεί ότι υπάρχει λόγος και βούληση για συμφωνία, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Δύσκολo ένα έκτακτο Eurogroup εντός της εβδομάδας
Αν και αρχικά, πληροφορίες ήθελαν την ελληνική πλευρά να ετοιμάζει αίτημα για έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα, τέτοιο αίτημα δεν υπεβλήθη χθες. Μάλιστα, το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κονκλαβίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκινά  περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με θέμα και την Ελλάδα, απομακρύνει το ενδεχόμενο για έκτακτη σύγκληση Eurogroup, αφού μέχρι την Πέμπτη η εικόνα δεν θα είναι απολύτως σαφής σχετικά με τα περιθώρια ελιγμών ή το ενδεχόμενο ενδιάμεσης συμφωνίας.

Πυρετός διαπραγματεύσεων στην Αθήνα
Την ίδια ώρα πυρετός διαπραγματεύσεων επικρατεί και στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε σήμερα συνάντηση στο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και συντονιστή της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκατημένοι οι ξένοι αξιωματούχοι
Πάντως χθες για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις, οι οποίες όμως δεν έχουν φτάσει σε σημείο καμπής, ενώ πιο συγκρατημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, δεν έχουμε ακόμη την αναγκαία καθαρότητα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Πρόσθεσε όμως ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παρά τη δυσκολία στις συζητήσεις, ωστόσο,ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα.

 Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωζώνης», όμως σε αντάλλαγμα αναμένεται από τη χώρα μας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες που έγιναν στο Eurogroup και να υιοθετήσει βιώσιμες και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές». Παράλληλα, διεμήνυσε στην κυβέρνηση ότι «Αν θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει και την ανάλογη χρηματοδότηση».

Οι... ηρωικές δηλώσεις των υπουργών
Από την άλλη πλευρά υπάρχει προβληματισμός από τις χθεσινές δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης κατά τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, οι οποίοι έκαναν λόγο για «κατακόκκινες γραμμές». 

«Δεν θα υπογράψουμε καμία συμφωνία που θα αντιστρατεύεται το πρόγραμμά μας, αυτό να το ξεχάσουν οι πιστωτές», δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας πως «ο λαός στηρίζει την κυβέρνηση».

Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης «παραμένουν βαθιά κόκκινες και αμετακίνητες», υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σημειώνοντας πως οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης δεν είναι απλά «κόκκινες», είναι «κατακόκκινες».


Ο κ. Λαφαζάνης σήμερα, εντωμεταξύ,   με δήλωσή του στην εφημερίδα Αγορά διεμήνυσε ότι «Η Αριστερά δεν θα λερώσει τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου ''βούρκου''». 

Στην ίδια εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τόνισε ότι οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν και ενώ δήλωσε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίσε πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.