"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

.Έτοιμο το σχέδιο συμφωνίας, που στέλνει η Τρόικα προς υπογραφή στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία μεταξύ των θεσμών αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνουν ευρωπαϊκές πηγές σε αρκετά μέσα ενημέρωσης.
Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στην Αθήνα την Τετάρτη, ωστόσο, δεν έχει καταστεί ακόμα σαφές με ποιο τρόπο θα πρέπει να επικοινωνηθεί στην Αθήνα, μέσω τηλεδιάσκεψης με το Μέγαρο Μαξίμου ή με φυσική συνάντηση.
Από την στιγμή που θα αποσταλεί όμως οι εταίροι περιμένουν μία γρήγορη απάντηση από την Αθήνα.
Συγχρόνως ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαιώνουν έγγραφο- πρόταση που στάλθηκε από την Αθήνα χθες το βράδυ. Οι ίδιες πηγές μιλάνε για ένα έγγραφο μάλλον ασαφές και όχι όσο επεξεργασμένο όσο αυτό των θεσμών.
Η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ 1.2 δις και για αυτό ο σκοπός είναι να βρεθεί μία συμφωνία σε επίπεδο θεσμών ( staff level agreement) ξεκινώντας με αποστολή αυτού του κειμένου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα που θα είναι «ο καταλύτης για ραγδαίες εξελίξεις», όπως λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Αλλωστε, η Αθήνα έχει την πρώτη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ύψους 300 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 5 Ιουνίου.
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας γινόντουσαν προσπάθειες στις Βρυξέλλες ώστε να συνταχθεί ένα κοινό κείμενο των τριών θεσμών που θα παρουσιαζόταν πρώτα στους ηγέτες χθες στο Βερολίνο (Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ, Ζ.Κ. Γιουνκέρ αλλά και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι).
Wall Street Journal: Σκληρή πρόταση
Οι «πέντε», σύμφωνα με τη Wall Street Journal, συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ το ΔΝΤ δέχτηκε να χαλαρώσει την επιμονή του να δώσει η Ευρώπη περισσότερο ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι, εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε γενναίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα κριθεί απαραίτητη.
Το σχέδιο των «πέντε» θα τεθεί τις επόμενες ώρες υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες πολιτικά απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.

Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι διστακτικοί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως τελεσίγραφο, παραδέχονται ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο να διαπραγματευτεί και θα πρέπει είτε να το δεχτεί είτε να το απορρίψει.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.