"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

.Ο Τσίπρας «ψήνει» μέτωπο με Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και άλλα στελέχη

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πέρασε σήμερα το πρωί πρώτος την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου για να ενημερωθεί για τη διαπραγμάτευση από τον Αλέξη Τσίπρα.
Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε: 
«Κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά.
Η κυβέρνηση πρέπει να σκεφτεί πέρα από τα δικά της παιδιά την κοινωνία που υποφέρει μέσα από τη συνεχή αναβολή της συμφωνίας.
Ο κ. Σουλτς, όταν μου είπε ότι και Το Ποτάμι έχει ευθύνες το είπε, πιστεύω, γιατί νιώθει ότι υπάρχει αδιέξοδο στην επικοινωνία του με τον Τσίπρα και νιώθει ότι όσοι του μιλούσαμε για τον Τσίπρα προεκλογικά έχουμε ευθύνες και τώρα.
Ο κ. Γιούνκερ μου είπε ξεκάθαρα ότι ποτέ ο ίδιος δεν έθεσε ζήτημα να μειωθούν μισθοί και συντάξεις.  Αυτό που έθεσε είναι το ασφαλιστικό, να μπει όριο στις μεγάλες συντάξεις και φρένο στις πρόωρες.
Ο Γιούνκερ είναι φίλος της Ελλάδας. Μου ανέφερε ότι η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. την Ελλάδα μέχρι το 2020. Θεωρεί ότι είναι κρίσιμο μέγεθος και ότι αυτό δεν προβάλλεται.
Συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό διάφορα σενάρια. Το ένα είναι ότι έρχεται η συμφωνία. Εμείς του είπαμε αν η συμφωνία μας κρατάει στην Ευρώπη θα την ψηφίσουμε.
Υπάρχει παιχνίδι. Οι προτάσεις που έρχονται από την ΕΕ έχουν προβλήματα. Οπως και οι προτάσεις που είχε η Ευρώπη στο παρελθόν για την Ελλάδα Το θέμα είναι να   βελτιώσεις αυτές τις προτάσεις. Είναι φανερό ότι χάνουμε φίλους στην Ευρώπη.

Οταν η κουβέντα με τον Τσίπρα έφτασε στο τώρα τι κάνουμε μου είπε ότι έχει δυο τρεις κινήσεις ακόμη να κάνει. Ελπίζει ότι θα κάνουν και οι άλλοι.
Εμείς ήμασταν σαφείς. Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να παίζει το παιχνίδι της καθυστέρησης. Πιέζουμε τον πρωθυπουργό για να κάνει απαραίτητες κινήσεις να διορθωθούν τα πράγματα.
Μου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις που μπορούν να γίνουν και ελπίζει ότι θα γίνουν αποδεκτές. Και πιστεύει ότι και οι άλλοι θα κάνουν κινήσεις προς τα πίσω». 
Στιγμιότυπα από την συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών:
Τετ α τετ με Φώφη
Στα βαθιά από την πρώτη ημέρα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ «μπαίνει» και η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέλαβε τα ηνία του κόμματος τη στιγμή που προοιωνίζονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ύστερα από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα χθες, την κάλεσε αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, εύχομαι ό,τι καλύτερο» της είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μόλις κάθησαν στο σαλόνι του Μεγάρου Μαξίμου.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να σηματοδοτήσουν την διαφορετικότητά τους» επεσήμανε με νόημα ο πρωθυπουργός.
Εκπληξη με την Ντόρα
Στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα δει και την Ντόρα Μπακογιάννη. Το ραντεβού προκάλεσε έκπληξη, αφού ο Αντώνης Σαμαράς αποκλείεται από αυτόν τον γύρο συνομιλιών σε μια στιγμή κρίσιμη για τη διαπραγμάτευση και για την πολιτική πορεία της χώρας. Πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι τυχαία και ουσιαστικά «κλείνει το μάτι» στις δυνάμεις της ΝΔ που πιστεύουν στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης και θα στηρίξουν τη συμφωνία με την ψήφο τους στη Βουλή.
«Είναι η ώρα της εθνικής συνεννόησης για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί η Ντόρα Μπακογιάννη.
Φλερτ με Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Θεοδωράκης από την Κυριακή -μετά το «ναυάγιο» των συνομιλιών στις Βρυξέλλες με τους εκπροσώπους των Θεσμών- είχε ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ενώ η Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ανάδειξή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία της διαπραγμάτευσης.
 Ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τη Δευτέρα επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών «που πιστεύουν στη δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας», κάτι που δεν αποκλείεται να ζητήσει και από τον κ. Τσίπρα στη σημερινή τους συνάντηση.
Γεννηματά: Εθνική συνεννόηση για τη συμφωνία
Η κ. Γεννηματά εμφανίζεται υπέρ μιας εθνικής συνεννόησης για το θέμα της συμφωνίας, η οποία χθες τόνισε ότι «η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές που κανένας από εμάς δεν θέλει να γίνουν δραματικές». Επεσήμανε δε ότι «αποτελεί ιστορική ευθύνη και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης, αλλά και του πρωθυπουργού προσωπικά να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, την ισότιμη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη». 
Εδωσε το στίγμα για τη στάση της το επόμενο διάστημα απέναντι σε μία ενδεχόμενη συμφωνία, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει με συνέπεια και σταθερότητα να υποστηρίζει και να υπηρετεί την εθνική στρατηγική που όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι είναι και η μοναδική που εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας».
Εδωσε έμφαση στην άποψη ότι η διαπραγμάτευση είναι μια εθνική υπόθεση. Και πως ξεπερνά τα όρια ενός κόμματος, ενός πρωθυπουργού ή μιας κυβέρνησης. «Η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική. 
Είναι η ώρα της αλήθειας, της ευθύνης και της ομοψυχίας», είπε και υπενθύμισε ότι «από το 2012 το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη δημιουργία μιας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης και πιστεύω πως έστω και αυτή την ύστατη ώρα θα πρέπει να διαμορφωθεί από τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της πατρίδας μας ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική φάση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους».
Εξάλλου είναι προφανές ότι για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πιο εύκολο να συνομιλεί με τη Φώφη Γεννηματά μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Ενας συνασπισμός δυνάμεων;
Το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά, το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, ένα σημαντικό μέρος των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και με τη στήριξη του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου μπορούν να αποτελέσουν για τον Αλέξη Τσίπρα εν δυνάμει συνομιλητές ενόψει της δύσκολης συμφωνίας με τους δανειστές.
Από τη ΝΔ ο κ. Τσίπρας μπορεί να συνομιλεί με δυνάμεις από την καραμανλική κεντροδεξιά, ενώ από σήμερα εγκαθιδρύει μια ιδιότυπη σχέση με τη «μητσοτατική» πλευρά, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαία η σημερινή συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη.
Παπανδρέου στηρίζει Τσίπρα
Δεν είναι τυχαία και η χθεσινή ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος καλεί για «ευρύτατες συναινέσεις».
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ σημείωσε ότι αυτές τις κρίσιμες ώρες θα έπρεπε να επιδιωχθούν ευρύτατες συναινέσεις για τη στήριξη κρίσιμων αποφάσεων που θα καθορίσουν το μέλλον του τόπου.
Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει την ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων, αφήνοντας αιχμές για ασυλλόγιστη και ανεύθυνη στάση ορισμένων που δεν κατονομάζει και οι οποίοι, όπως αναφέρει, «συναγελάστηκαν με τη σκληρή δεξιά, επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην Προοδευτική Παράταξη. Συνυπεύθυνες δυνάμεις που δεν μίλησαν, δεν αντέδρασαν ως όφειλαν, σε επιβλαβείς επιλογές των πρώτων».
Ο Γιώργος Παπανδρέου χαιρετίζει την εκλογή της Φώφης Γεννηματά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους προοδευτικούς πολίτες να πάρουν στα χέρια τους το ιστορικό χρέος για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας ικανής να διαμορφώσει και να καταθέσει μια νέα, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρώπη.
Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ επαναδιατυπώνει την πρότασή του για πρωτοβουλίες συνεννόησης και συνεργασίας των κατακερματισμένων δυνάμενων του προοδευτικού χώρου.

Από την πρόσφατη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου:

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.