"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

.Αυτή είναι η τελική πρόταση που υπέβαλαν οι δανειστές στο Eurogroup

Το φως της δημοσιότητας είδε πριν από λίγο η πρόταση των θεσμών που θα κατατεθεί σήμερα στο Eurogroup.

 Όπως επισημαίνουν οι Financial Times που δημοσιεύουν και το σχέδιο που εστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022. 

Αρχικά, η Αθήνα πίεζε για το 2036, αλλά το συμβιβαστικό σχέδιο που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας την Δευτέρα, έκανε λόγο για το 2025.

Μια σημαντική υποχώρηση φαίνεται να κάνουν στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019.

Για το μεγάλο «αγκάθι», τον ΦΠΑ, οι δανειστές φαίνονται να συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, ενώ αρχικά ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Την ίδια ώρα, ζητούν την κατάργηση των εξαιρέσεων στον ΦΠΑ στα νησιά.

Οι προτάσεις των θεσμών είναι συνοπτικά οι εξής:
- Τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 από το 2022.
- Η κατάργηση του ΕΚΑΣ από τον Δεκέμβριο 2019, η σταδιακή μείωσή του ξεκινάει από τώρα για το 20% των πιο πλούσιων δικαιούχων.
- Αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

- Το ΦΠΑ παραμένει σε τρεις κλίμακες: 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα, η ΔΕΗ και τα βασικά είδη στο 13%, στο 23% πηγαίνουν η εστίαση και τα τυποποιημένα προϊόντα.
- Αυξάνονται οι εταιρικοί φόροι στο 28%.

- Φεύγει η εφάπαξ εισφορά 12% επί των κερδών άνω των 500.000 ευρώ.

- Παραμένει η ελληνική πρόταση για επιβολή φόρου πολυτελείας στο 13%.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.