"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

.Οι FT προειδοποιούν: Η επώδυνη αλήθεια για την Αθήνα και τους πιστωτές της

Αρθρο-φωτιά για το μέλλον της Ελλάδας, φιλοξενούν οι Financial Times προεξοφλώντας ότι ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση της συμφωνίας Αθήνας-πιστωτών αυτή την εβδομάδα, το ελληνικό πρόβλημα θα εξακολουθήσει να «ταλαιπωρεί» τους πιστωτές.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της λόγω του βάθους των οικονομικών της προβλημάτων. Αποκαλύπτεται δε ότι η Κομισιόν, προετοιμάζεται ήδη ένα πακέτο πολλών ακόμη δισ. Ευρώ που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί, όταν αποχωρήσει το ΔΝΤ.
Διαβάστε το άρθρο που υπογράφουν οι Shawn Donnan και Peter Spiegel:
«Ό, τι και αν προκύψει από τις υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με στόχο την αποτροπή μιας ελληνικής χρεοκοπίας και πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, οι πιστωτές της χώρας έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν μια ακριβή αλήθεια: Οτι η Ελλάδα είναι πιθανό να παραμείνει εξαρτημένη από τη στήριξη της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πολλά χρόνια ακόμη, λόγω του βάθους των οικονομικών προβλημάτων της.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τελειώσει με αυτό που θεωρεί ως επαχθή σχέση με το ΔΝΤ και τους υπόλοιπους πιστωτές της, μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΔΝΤ θεωρούν ότι είναι ένα υπερβολικά αισιόδοξο σενάριο.
Ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση - με μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία - αμφιβάλλουν ότι η Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της, εντός εννέα μηνών.
Σύμφωνα με τα λόγια ενός ανώτερου αξιωματούχου κοντά στις διαπραγματεύσεις, πολλοί στο ΔΝΤ «θα προτιμούσαν να κόψουν το μικρό τους δάχτυλο» από την επέκταση του προγράμματος. 
Αλλά είναι «μη ρεαλιστικό» να πιστεύει κανείς ότι τα οικονομικά δεινά στην Ελλάδα θα λυθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.
Η αναπόφευκτη πραγματικότητα είναι ότι για να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της, είναι πιθανό να χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ πέρα από το πρόγραμμα διάσωσης της τρέχουσας τετραετίας, ύψους 30 δισ. δολάρια. Και είναι επίσης αλήθεια, ότι το αυτό ισχύει και για τους ευρωπαίους πιστωτές της. Ακόμη και στην περίπτωση μιας ελληνικής χρεοκοπίας, οι πιστωτές της χώρας δεν θα μπορέσουν να απαγκιστρωθούν.
Αν η Αθήνα δεν μπορέσει να πληρώσει την δόση του ΔΝΤ ύψους 1,5 δισ. Ευρώ στις 30 Ιουνίου – κάτι που θα την μετατρέψει στην πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που αδυνατεί να κάνει μια τέτοια αποπληρωμή - θα έχανε αμέσως την πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους του Ταμείου.
Θα ήταν πιθανό στη συνέχεια, να στραφούν στις χώρες-μέλη της ΕΕ για υποστήριξη, ένα ενδεχόμενο για το οποίο τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες, εν μέσω προειδοποιήσεων σχετικά με την κοινωνική αναταραχή και την ανθρώπινη δυστυχία που ενδέχεται να εμφανιστούν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρχίσει να χτίζει τα θεμέλια για ένα πρόγραμμα βοηθείας πολλών δισ. ευρώ ως «ισοζύγιο πληρωμών», σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν ενημερωθεί σχετικά.
Μια τέτοια ευκολία, θα επέτρεπε στην Αθήνα να αιτηθεί δάνεια - από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα 28 κράτη-μέλη της – για να βοηθηθεί να συνεχίσει το δρόμο της κάθε φορά που θα έχει κρίση πληρωμών.

Σε αυτή την περίπτωση, μέλη της ΕΕ, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν επιμελώς αποφύγει κάθε ανάμειξη με την ελληνική διάσωση, θα βρίσκονται ξαφνικά εκτεθειμένα».

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.