"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

.Πρωθυπουργός χωρίς κόμμα και κοινοβουλευτική ομάδα

Επισημοποιείται το επικείμενο “διαζύγιο” στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η πλευρά Τσίπρα παραδέχεται ανοιχτά ότι υπάρχει “σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας” με επίσημη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, μετά από πολύωρη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες.

Από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου σηκώνουν 
το γάντι και κατηγορούν ευθέως τους 32 βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας ΟΧΙ στο μνημόνιο ότι “αρνήθηκαν να στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου χρεοκοπίας”.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός διαμηνύει στους 32 βουλευτές, στους οποίους βασικά είναι οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η πρόεδρος της βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι επί της ουσίας βρίσκονται εκτός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε ο πρωθυπουργός πριν από την ψηφοφορία είχε διαμηνύσει ότι αυτή θα είχε χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

Από εκεί και πέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι “βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα”, πράγμα που ερμηνεύεται καταρχήν ότι σ' αυτή τη φάση μπαίνουν φρένο στα σενάρια που κυκλοφόρησαν με βάση και τα όσα είχε πει ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής και σύμφωνα με τα οποία ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας, μεταβατικής κυβέρνησης από την παρούσα βουλή.

Σε κάθε περίπτωση σ' αυτή τη φάση φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι λογαριασμοί του Αλέξη Τσίπρα με την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και με τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου που έχουν ηγετικές βλέψεις και φιλοδοξίες.

 Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους 6 που δήλωσαν παρών και μια βουλευτής που απείχε θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν στάση στα επόμενα νομοσχέδια που θα αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς δεν ανήκαν σε οργανωμένες ομάδες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μεγαλύτερο αγκάθι για τον Αλέξη Τσίπρα όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή με τις 39 απώλειες βουλευτών είναι το γεγονός ότι εκτός από την απώλεια του ελέγχου του κόμματος (η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής τάχθηκε δημόσια κατά της συμφωνίας) ο πρωθυπουργός δεν έχει τον επιθυμητό για τον ίδιο έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας. 

Ουσιαστικά από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει αυτή τη στιγμή με τους 110 και πρακτικά συγκυβερνά μαζί με τις κοινοβουλευτικές ομάδες του μετώπου του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα συν τον μικρό κυβερνητικό του εταίρο, τους ΑΝΕΛ. 

Οι πληροφορίες θέλουν ορισμένους βουλευτές -ακόμα και απ' αυτούς που ψήφισαν ΝΑΙ στη συμφωνία να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο να συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και ίσως εκεί διαφανούν οι προθέσεις των αντιμαχόμενων στρατοπέδων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανοιχτό μένει το ζήτημα για το τι μέλει γενέσθαι με τον ανασχηματισμό, με τους τρεις υπουργούς της Πλατφόρμας ουσιαστικά να περιμένουν να ζητήσει ο ίδιος ο Τσίπρας τις παραιτήσεις τους και να μη σκοπεύουν να κάνουν αυτοί το πρώτο βήμα. 

Ενώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι αν μπορεί να βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ όλων εκείνων των στελεχών και ομάδων που έχουν διαφωνήσει με τη συμφωνία και την κυβερνητική πολιτική, ωστόσο είναι αρκετά ετερόκλητες οι ιδεολογικοπολιτικές τους αφετηρίες.
Σε κάθε περίπτωση αν και δεν το λένε ανοιχτά τα στελέχη της πλευράς Λαφαζάνη σκοπεύουν να διεκδικήσουν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα.
Η ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών που καταψήφισαν τη συμφωνία
Οι 32 που ψήφισαν ΟΧΙ: Αγλαία Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γ. Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Δ. Κοδέλας, Κ. Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Β. Χατζηλάμπρου, Ι. Σταθάς, Αθ. Σκούμας, Θ. Κώτσιας, Κ. Λαπαβίτσας, Μ. Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Β. Κυριακάκης, Ευ. Διαμαντόπουλος, Στ. Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Χ. Δερμιτζάκης, Δ. Ζερδελής, Κ. Δελημήτρος, Αθ. Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στ. Λεουτσάκος, Π. Λαφαζάνης, Ζ. Ζάννας και Ηλ. Ιωαννίδης.

Οι έξι που δήλωσαν “ΠΑΡΩΝ” Βασιλική Κατριβάνου, Χρ. Καραγιαννίδης, Δ. Μπαξεβανάκης, Ν. Μιχαλάκης, Ηρώ Διώτη και Βασιλική Λέβα.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.