"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

.Πληθαίνουν οι μηνυτήριες αναφορές κατά του Γ. Βαρουφάκη

Δεύτερη μηνυτήρια αναφορά, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση του Plan B που σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε σήμερα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Γιαννόπουλος.

Δεύτερη μηνυτήρια αναφορά, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και κάθε άλλου προσώπου που εμπλέκεται στην υπόθεση του Plan B που σχεδίαζε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, κατέθεσε σήμερα, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος Αθηνών Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Ο κ. Γιαννόπουλος ζητά να ερευνηθεί εάν ο κύριος Βαρουφάκης έχει διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος.

Επίσης, μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση του «σχεδίου Β» του τέως υπουργού Οικονομικών κατέθεσαν ακόμη πέντε δικηγόροι Αθηνών, οι Δημήτρης Βερβεσός, Θωμάς Καμενόπουλος και Μιχάλης Καλατζόπουλος, οι οποίοι είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς και ο δικηγόρος Αντώνης Γόντζας και η πρόεδρος της Ένωσης Νέων Δικηγόρων Κυριακή Σταμαδιάνου.

Οι πέντε δικηγόροι ζητούν να ερευνηθεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα εάν έχουν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης προσωπικών δεδομένων, την παράβαση κρατικών μυστικών, την παράβαση καθήκοντος όπως επίσης και αν αποτελούν εγκληματική οργάνωση ή συμμορία καθώς υπήρχε δομή, αρχηγός, συνεργασία και σχέδιο.
Τέλος ζητούν να ερευνηθεί εάν έχουν παραβιαστεί τα άρθρα εκείνα του ποινικού κώδικα που αφορούν το νόμισμα και την απόπειρα παραχάραξης του νομίσματος.

Το πρωί, διαβιβάστηκαν στη Βουλή οι δύο μηνυτήριες αναφορές κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, η μία από τον πρόεδρο του κόμματος "Τελεία" Απόστολο Γκλέτσο και η άλλη από τον δικηγόρο Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Στο τυπικό έγγραφό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη διαβιβάζει τις δύο αναφορές όπως προβλέπει το άρθρο 88 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Ολόκληρο το έγγραφο της κ. Κουτζαμάνη:
«Προς
Την Κα Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
δια του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σας διαβιβάζουμε, από υπηρεσιακή υποχρέωση, τις α) με αριθμό πρωτ. 3328/21-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Απόστολου Γκλέτσου του Ευσταθίου, Δημάρχου Στυλίδας και Προέδρου του Πολιτικού Κόμματος με την επωνυμία «Τελεία», κατοίκου Στυλίδας, μετά των συνημμένων σ' αυτήν είκοσι έξι (26) εγγράφων,

β) με αριθμό πρωτ. 3348/22-7-2015 μηνυτήρια αναφορά του κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλου, Δικηγόρου Αθηνών, κατοίκου Αθηνών, μετά των συνημμένων σ' αυτήν έξι (6) εγγράφων, κατά του κ. Ιωάννη (Γιάνη) Βαρουφάκη του Γεωργίου, πρώην Υπουργού Οικονομικών και Βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, σύμφωνα με τα άρθρα 86 του Συντάγματος και 1, 4 του Ν. 3126/2003 «Ποινική Ευθύνη Υπουργών», λόγω αρμοδιότητάς σας.
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Ευτέρπη Κουτζαμάνη»

Στην εξεταστική καλούν τον κ. Βαρουφάκη τέσσερις βουλευτές της ΝΔ
Την άμεση κλήση σε εξέταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη ζητούν, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης και Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως επισημαίνουν στην επιστολή τους οι τέσσερις βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρουφάκης, στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών:

- Είχε συστήσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα, προκειμένου να εξετάσει εναλλακτικό σχέδιο απομάκρυνσης της χώρας από την Ευρωζώνη και έκδοσης, αρχικώς, παραλλήλου και, εν συνεχεία, εθνικού νομίσματος, κατά τα λεγόμενά του, μάλιστα, εν γνώσει του Πρωθυπουργού.

 Για την υλοποίηση μάλιστα του λεγόμενου Plan B χρησιμοποιούσε ομάδα συνεργατών και εν αγνοία των υπηρεσιών επεξεργαζόταν σχέδια λειτουργίας παρατραπεζικού συστήματος με τη χρήση των ΑΦΜ, το οποίο θα λειτουργούσε καταρχήν μέσα στο ευρώ με τη δυνατότητα να μετατραπεί σε προπομπό της νέας Δραχμής, όπως και ο ίδιος αποδέχθηκε σε διάλογο με επενδυτές και στελέχη διεθνών hedge funds στις 16 Ιουλίου 2015, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ που ασχολείται με αναλύσεις.

- Δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί εκτός χρηματοδοτικής στήριξης. Συγκεκριμένα, στις 20 Φεβρουαρίου 2015, είχε υπογράψει τετράμηνη παράταση του τότε υφιστάμενου προγράμματος χρηματοδότησης (δανειακής σύμβασης και Μνημονίου) έως τις 30 Ιουνίου 2015 και εάν ως τότε δεν ολοκληρώνονταν οι διαπραγματεύσεις, η χώρα θα βρισκόταν στο κενό. 

Δηλαδή, χωρίς πρόγραμμα στήριξης, σε καθεστώς χρεωκοπίας και με τις τράπεζες, μη έχοντας στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του μηχανισμού έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA), σε υποχρεωτική τραπεζική αργία και με την επιβολή capital controls, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Ελληνική οικονομία. Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι τελικά εκδηλώθηκαν λόγω των πράξεων και παραλείψεων του συγκεκριμένου υπουργού.

- Οδήγησε την Ελληνική οικονομία, ως υπουργός Οικονομικών, με την διαπραγματευτική του τακτική (δημιουργική ασάφεια) και την ενσυνείδητη κωλυσιεργία και παρακώλυση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, σε κατάρρευση.
Προς επίρρωση των λεγομένων τους, οι τέσσερις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας παραθέτουν σειρά γεγονότων του τελευταίου εξαμήνου. Όπως τονίζουν:
- Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.

- Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014.
- Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει "κατρακυλήσει".
- Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των Ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
- Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, έχει αυξηθεί.

- Ο δείκτης του Χρηματιστηρίου, το τελευταίο εξάμηνο, και πριν το κλείσιμό του, καταγράφει σημαντικές απώλειες, με κόστος για το Δημόσιο από την απώλεια αξίας μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες.
- Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί και τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει.
- Η "εσωτερική στάση πληρωμών" διευρύνεται και διογκώνεται με την υποεκτέλεση των δαπανών του Προϋπολογισμού και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

- Η Κυβέρνηση έχει "σκουπίσει" τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχοντας προχωρήσει και σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό.
- Η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, που είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, έχει πλέον διαταραχθεί λόγω της συνεχούς εκροής καταθέσεων και της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, τελικά, λόγω της επιβολής της τραπεζικής αργίας και των capital controls.

- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά, καθώς πλέον κατέστη αναγκαία η σύναψη νέου δανείου ύψους 86 δισ. ευρώ με επαχθείς όρους, εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα αφορούν τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.


- Η χώρα δεν εκπλήρωσε έγκαιρα τις δανειακές της υποχρεώσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.