"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

.Για δημοψήφισμα ή Συνέδριο με φόντο τη ρήξη αποφασίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αρένα της Κεντρικής Επιτροπής μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη για τις τελικές αποφάσεις ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επόμενη κίνηση στο εσωκομματικό ταμπλό, που θα είναι σε Συνέδριο του κόμματος.

Η παραπομπή της απόφασης για το είδος και τον ακριβή χρόνο σύγκλησης του Συνεδρίου στην Κεντρική Επιτροπή έγινε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας που συνεδρίαζε από τις 17:00 μέχρι τις 20:00, στην οποία για μία ακόμη φορά «προεδρικοί» και «αντάρτες» ήρθαν σε σύγκρουση. 

Η πλευρά του Αλέξη Τσίπρα - απόντος του ίδιου του πρωθυπουργού - επέμεινε στη διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις της μειοψηφίας της ΠΓ, τα μέλη της που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα έκαναν λόγο ακόμα και για Διαρκές Συνέδριο εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου ή δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος με το ερώτημα ακόμα να παραμένει άγνωστο. 

Σίγουρο θεωρείται πάντως ότι θα αφορά στην έγκριση ή απόρριψη των κυβερνητικών χειρισμών. Τις τελικές αποφάσεις πάντως αναμένεται για το επόμενο βήμα στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή.

Το κρίσιμο επίδικο για το Συνέδριο είναι κατά πόσο τελικά θα αποφασιστεί η διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, στο οποίο οι σύνεδροι εκλέγονται από τις οργανώσεις του κόμματος ή Διαρκούς Συνεδρίου, που είναι ουσιαστικά σύγκληση του τελευταίου Συνεδρίου με δεδομένη τη σύνθεση του Σώματος. 

Οι «προεδρικοί» επιδιώκουν ένα έκτακτο Συνέδριο, στο οποίο θα μπορέσουν να έχουν εξασφαλιστεί οι συσχετισμοί και η αριθμιτική υπεροχή έναντι των διαφωνούντων, καθώς τυχόν σύνθεση του Συνεδρίου με τα δεδομένα του 2013 εκτιμάται ότι μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα.

 Αυτό διότι ο κ. Τσίπρας έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του οργάνου, όταν τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας και της κυβερνητικής πολιτικής τα 109 από τα 201 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουν έκτακτο Συνέδριο ώστε μέσα από την εκλογή νέων συνέδρων να εκπροσωπείται περισσότερο ο «κοινωνικός» ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο ο «κομματικός».

Η διαλλακτικότητα των μελών της ΠΓ που πρόσκεινται στον Αλέξη Τσίπρα να συζητήσουν ακόμα και τη διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου το προσεχές Σαββατοκύριακο υποδεικνύει την απόφαση του πρωθυπουργού να τελειώνει «εδώ και τώρα» με την εσωστρέφεια στο ΣΥΡΙΖΑ,

 ώστε να προχωρήσει εν συνεχεία και αφού ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο βοήθειας μέχρι τις 18 Αυγούστου, στις απαιτούμενες πολιτικές αποφάσεις για να επουλωθούν τα τραύματα από τις δύο ψηφοφορίες προαπαιτούμενων στη Βουλή που έχουν καταστήσει το κυβερνητικό σχήμα μειοψηφικό.

Η απόφαση αυτή για άμεση λύση του εσωκομματικού προβλήματος λήφθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα μετά και την εκδήλωση του iskra του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία είχε έντονο «προπαρασκευαστικό» πολιτικό χαρακτήρα. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι οι διαφωνούντες έχουν ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους, επιρρίπτοντας ουσιαστικά σε αυτούς τις ευθύνες για τη διαφαινόμενη ρήξη του κόμματος.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη για τα εσωκομματικά ζητήματα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενη στην χθεσινή συγκέντρωση στον «Πανελλήνιο» με ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που φάνηκε και χθες, πραγματικά είναι ότι αυτό που αντιληφθήκαμε, αυτό που αντιλαμβάνομαι και εγώ, είναι ότι έχει γίνει μια επιλογή ρήξης από πλευράς της μειοψηφίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτή τη συγκέντρωση, αλλά και από τη ρητορική».

«Από εκεί και πέρα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό. Αυτή είναι η μειοψηφική άποψη. Υπάρχουν αποφάσεις 27 Νομαρχιακών Επιτροπών στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, που είναι διαφορετικής αντίληψης. Και βεβαίως, θα γίνουν και οι συλλογικές διαδικασίες και θα ζυμωθούν και οι απόψεις, όπως χρειάζεται να γίνει, διότι τα βιαστικά δεν είναι πάντα και τα καλύτερα. 

Επομένως, θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα αποφασίσει τον οδικό χάρτη, προκειμένου να συζητηθούν τα 
θέματα και σε επίπεδο κομματικό», πρόσθεσε.

Διαφωνία για δημοψήφισμα και Διαρκές Συνέδριο τώρα
Η πρόταση για δημοψήφισμα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για τους κυβερνητικούς χειρισμούς συνάντησε την έντονη αντίδραση των τριών μελών της Αριστερής Πλατφόρμας που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, Αντώνη Νταβανέλου, Σόφης Παπαδογιάννη και και Στάθη Λεουτσάκου. 

Οι τρεις τους με ανακοίνωση τάσσονται κατά του δημοψηφίσματος, σημειώνοντας ότι «θα είναι τουλάχιστο παράδοξο, λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο ΟΧΙ στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3», ενώ ζητούν την άμεση διεξαγωγή Διαρκούς Συνεδρίου, το οποίο προβλέπει ότι θα μετέχουν οι σύνεδροι της σύνθεσης του τελευταίου Συνεδρίου του 2013.

«Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ», 

αναφέρουν οι τρεις υπογράφοντες και εξηγούν: «Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μην βρεθεί προ τετελεσμένων. 

Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό - προοδευτικό της πρόγραμμα».

Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές, αναφέρουν επίσης και προσθέτουν:


«Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. 

Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. 

Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο «ΟΧΙ» στο λαϊκό δημοψήφισμα , το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το ΝΑΙ στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του»

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.