"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

.Ποιος θα είναι… ο μουτζούρης ένοικος του Μαξίμου;

Είναι πράγματι απορίας άξιον πως μπορεί ο Τσίπρας να κοιμάται ήσυχος όταν γνωρίζει πως ούτε μια πρόβλεψη ή εκτίμηση που έκανε δεν του βγήκε. Έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις αναλύσεις που έκανε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά. Πολλές από αυτές τις πληρώσαμε με καμιά 60αριά δις ευρώ αλλά και στην πορεία προς τις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο γκαφατζής που σε λίγο θα σερβίρει στο πιάτο την εξουσία στον Μεϊμαράκη.

Η νέα γκάφα του ήταν ότι ξεκίνησε την προεκλογική περίοδο πιστεύοντας ότι θα κάνει περίπατο και ότι δεν χρειάζεται συνεργασίες αφού θα βγει αυτοδύναμος. Με το που είδε πώς λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο άρχισε να ψάχνεται και να αναζητά νέα συνθήματα και τρικ. Ακόμη και ο διαχωρισμός σε «παλιό και νέο» δεν του βγαίνει και πάει για άλλα.

Όμως, είτε είναι πολύ γκαφατζής είτε απλά είναι… ρίψασπις. Μπορεί να έχει δίκιο ο Μεϊμαράκης που λέει ότι είναι αυτοφωράκιας της ήττας γιατί φαίνεται ότι κατάλαβε τι τον περιμένει και κάθεται να χάσει;

Όποιος δεν έχει καταλάβει τι περιμένει την κυβέρνηση ας ρίξει μια ματιά στο μνημόνιο για το τι προβλέπει.
Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Οκτώβριο να καταθέσει προσχέδιο προϋπολογισμού. Πώς θα το κάνει αυτός όταν ο φετινός προϋπολογισμός έχει εκτροχιαστεί και κανείς δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το 2016;

Επίσης πρέπει να προχωρήσει στην ψήφιση προαπαιτούμενων πολύ σκληρών. Ποιος θα ανοίξει π.χ. το ασφαλιστικό που είναι αυτό που παρουσιάστηκε χθες ως «σχέδιο Κατρούγκαλου» αλλά είναι σχέδιο των δανειστών. Δηλαδή συντάξεις πείνας, ενοποίηση ταμείων, κατάργηση επικουρικών, εργασία έως και 17 χρόνια επιπλέον αφού δεν θα υπάρχουν πρόωρες συντάξεις ούτε για τις γυναίκες με ανήλικα;

Ποιος πρωθυπουργός θα καταθέσει φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, αυξήσεις στο 29% του φόρου και ανατροπή των συντελεστών φορολόγησης με επιβάρυνση της μεσαίας τάξης;

Ποιος είναι ο πρωθυπουργός αυτός που πρέπει να διαχειριστεί τη βόμβα του χρέους αλλά και κοινωνικά θέματα όπως το προσφυγικό; Ποιος έχει τα κότσια να πει στους Έλληνες πολίτες πως ό,τι απέμεινε όρθιο στα οικονομικά τους ή στο χώρο εργασίας τους θα καταρρεύσει;

Μιλούν όλοι για αλλαγή των όρων του μνημονίου, για ισοδύναμα, για ελαφρύνσεις, όμως, όλοι ξέρουμε ότι αυτά είναι προεκλογικά πυροτεχνήματα. Με το που θα απομακρυνθεί ο κόσμος από τις κάλπες ξεκινά ο μεγάλος Γολγοθάς και αυτό το ξέρουμε όλοι πλέον πολύ καλά.

Επομένως, η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 20 Σεπτέμβρη θα είναι ίσως αυτή που θα διαχειριστεί την πιο καυτή πατάτα των τελευταίων ετών. Μπορεί ο Τσίπρας και ο Μεϊμαράκης να εμφανίζονται ότι δίνουν αγώνα για τη νίκη αλλά μήπως τελικά ψάχνουν τον τρόπο για να ρίξουν ο ένας στον άλλον τον… μουτζούρη; Ή στην καλύτερη περίπτωση να την αποφύγουν μέσω μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

Πάντως, για να λέμε του στραβού το δίκιο ο Τσίπρας είναι ικανός να μην καταλάβει ούτε αυτή τη φορά αυτό που έρχεται για τον ίδιο. Αν βγει πρώτος έστω και με μια ψήφο θα επιδιώξει να φύγει αλλά όλοι θα πέσουν πάνω του να μείνει πρωθυπουργός έστω και σε μια πολυκομματική κυβέρνηση. 

Τον θέλουν οι ξένοι, τον σπρώχνουν κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα εδώ, είναι και ο ίδιος παρτάκιας, οπότε είναι μια καλή λύση… αυτοφωράκια. Δηλαδή αυτού που θα τραβήξει το δύσκολο κάρο και μετά από λίγο καιρό θα τον πετάξουν έξω από το πολιτικό σύστημα κι αυτός δεν θα το καταλάβει καν.

Φανταζόμαστε ότι ο κ. Μεϊμαράκης και η ΝΔ έχουν καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι εκείνοι που θα πληρώσουν την εγκληματική αριστερή παρένθεση. 

Κι ότι δεν μπορεί να τους πετάξει ο Τσίπρας την καυτή πατάτα κι εκείνοι να την πιάσουν στα χέρια τους και να την… δροσίσουν όπως έλεγε και ο γίγας της πολιτικής Χαϊκάλης.
Μ’ αυτό που λέμε δεν εννοούμε ότι η ΝΔ πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να κάνει πίσω αν της δοθεί αυτή η ευκαιρία.

 Όμως, σύμφωνα με το μήνυμα που στέλνουν και οι πολίτες, η κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να προωθήσει τα δύσκολα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Αλλά το τονίζουμε και πάλι: Ποιος θα είναι …ο μουτζούρης ένοικος του Μαξίμου;

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.