"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

.Η κυβέρνηση της (πενταρο)δεκάρας

Μια από τις πιο δυνατές θεατρικές δημιουργίες, “Η όπερα της πεντάρας”, είναι το κλασικό αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Η “Όπερα της πεντάρας” έκανε πρεμιέρα το 1928, την παραμονή δηλαδή της παγκόσμιας κρίσης, με το οικονομικό κραχ του 1929.
Δε ξέρω αν υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της όπερας, σίγουρα, όμως πρόκειται για μια κυβέρνηση της πενταροδεκάρας. Και δεν είναι μόνο η φράση του κύριου Φίλη, Υπουργού Παιδείας, σημειολογική για το πως βλέπει την κοινωνία ως σύνολο. 
Είναι η ολοκληρωμένη αντίληψη που έχει αυτή η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Και είναι σαφές από τις δηλώσεις των στελεχών της, πως αρχίζει και μολύνεται με το ίδιο ακριβώς μικρόβιο της εξουσίας, που μολύνει τους περισσότερους από όσους καταλαμβάνουν μια κυβερνητική καρέκλα: το μικρόβιο προκαλεί την ασθένεια της “απόστασης με τις ανάγκες της κοινωνίας” και έχει ως βασικό σύμπτωμα την “απαξίωση της μεγαλομανίας”.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε το πόνο του κόσμου από τις θυσίες του, θυσίες όμως που στο τέλος του 2014 έδειχναν να πιάνουν τόπο. Είπε ψέματα, πούλησε άφθονο λαϊκισμό και προέταξε το κομματικό από το εθνικό συμφέρον, ρίχνοντας με τη βοήθεια του “συστήματος” την κυβέρνηση Σαμαρά.
Πενταροδεκάρες λοιπόν τα χιλιάδες διαμερίσματα που εντός ολίγου θα καταλήξουν στο σφυρί και θα πουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί. Πενταροδεκάρες περιέχονται στα δημόσια ταμεία που υποτίθεται τροφοδοτούν την επιβίωση, συντήρηση και ανάπτυξη της χώρας.
 Πενταροδεκάρες οι μισθοί πείνας των νέων που εργάζονται σε συνθήκες πολύωρης εργασίας. Πενταροδεκάρες οι συντάξεις που επεξεργάζεται να κόψει ο πάλαι ποτέ Κνίτης και νυν «ποσεδάκιας» Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Ακόμη πενταροδεκάρες οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βάζουν λουκέτο η μια πάνω στην άλλη. 
Οι μαθητές που τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν έχουν καθηγητές. Πενταροδεκάρες τα επιδόματα που δεν δόθηκαν σήμερα για να πληρωθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πενταροδεκάρες το 23% στα γηροκομεία!
Την προχωρημένη εξαθλίωση του ελληνικού λαού δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δόθηκαν την Παρασκευή 16/10/2015 στη δημοσιότητα και “προφανώς” δεν ήταν πρώτο θέμα στα κεντρικά δελτία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες (3,8 εκατ. άνθρωποι) είτε είναι φτωχός, είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (στερούμενος βασικά αγαθά), είτε ζει σε οικογένεια της οποίας κανένα μέλος δεν έχει «κανονική» δουλειά.
Στην Ελλάδα λοιπόν του 2015: Το 22,1% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το 21,5% του πληθυσμού ζει σε κατάσταση ένδειας. Το 17,2% του πληθυσμού ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου σε ρόλο “Αντουανέτας” αντί για ψωμί, προτείνει στον κόσμο να φάει παντεσπάνι. Ας ενημερώσει κάποιους τους συντρόφους της Αριστεράς, πως η πιο σημαντική επανάσταση στην πορεία της Ευρώπης, ήταν η Γαλλική. Και ήταν Αστική.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.