"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

.Θα έχουμε θαλάσσια σύνορα μετά από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία;

Σήμερα ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Υπουργείο Εξωτερικών και μπροστά στις κάμερες είχε έναν διάλογο με το Νίκο Κοτζιά ενόψει του ταξιδιού τους στην Άγκυρα. Σίγουρα δεν είναι χωρίς σημασία αυτή η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα αλλά σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση γιατί για παράδειγμα δεν κλήθηκε στο Μαξίμου ο υπουργός εξωτερικών και γιατί υπήρχε τόση ανάγκη από τον πρωθυπουργό για μια «θερμή» συνομιλία των δυο τους on camera;
Η εξήγηση είναι απλή και αφορά στο θέμα που έχει αναδείξει εδώ και μερικές μέρες το Antinews, το οποίο αναφέρονταν στους όρους κάτω από τους οποίους κανονίστηκε αυτό το ταξίδι στην Τουρκία του Έλληνα πρωθυπουργού εν αγνοία του Νίκου Κοτζιά με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το παζάρι με εθνικά θέματα της χώρας. Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας γράφαμε για «σύννεφα» στις σχέσεις Τσίπρα-Κοτζιά.
Από εκεί και πέρα από την κυβέρνηση αλλά και από τον Γιούνκερ γίνεται προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για τις «κοινές περιπολίες» με την ελληνική κυβέρνηση να επισημαίνει ότι δεν πέρασε τελικά σε κανένα κείμενο της χθεσινής συνόδου στη Μάλτα και τον Γιούνκερ να δηλώνει τώρα ότι ήταν ατυχής έκφραση αντί του σωστού «συντονισμένες ενέργειες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο Αιγαίο.
Ωστόσο το ζήτημα της αναποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου για το θέμα παραμένει γεγονός. Η Ελλάδα καλείται να φιλοξενήσει 50000 πρόσφυγες και να φτιάξει τις ανάλογες δομές ενώ επί της ουσίας καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.
 Τα αιτούμενα της κυβέρνησης για hot spots στην Τουρκία προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς Ελλάδα και να υπάρξουν απευθείας ροές από Τουρκία προς την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη παραμένουν ευχολόγια και παρακάλια από πλευράς Τσίπρα. Το πρόβλημα δεν το αντιμετώπισε ούτε η χθεσινή σύνοδος της Μάλτας.

Και φυσικά τα εθνικά ζητήματα σε ότι αφορά κυριαρχικά δικαιώματα και σύνορα της χώρας (θαλάσσια που κατά τον Τσίπρα δεν είναι σίγουρο αν υπάρχουν, θυμάστε τις προεκλογικές του δηλώσεις στη ΔΕΘ;) όσο και αν γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστούν ή να διαφανεί από πλευράς Κομισιόν που άνοιξε το θέμα μέσω του Γιούνκερ ότι δεν τίθενται πια, μένει να φανεί από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργό στην Άγκυρα στις 17 Νοεμβρίου.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.