"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

.Ενόχληση Κύπρου για τις «ελλιπείς γνώσεις» Τσίπρα αναφορικά με το Κυπριακό

Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους στη Λευκωσία, ο Αλέξης Τσίπρας «πήγε απροετοίμαστος και δεν απέφυγε τα λάθη, που ουσιαστικά ακυρώνουν τη κοινή στρατηγική Αθηνών Λευκωσίας στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ».
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου σε σχέση με τα «παγωμένα» κεφάλαια στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας-ΕΕ δήλωσε: «Είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, για τα κεφάλαια 23 και 24 (…) δεν θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι, αλλά πρέπει να συζητηθούν και να εκπληρωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις».
Στη συνέχεια μάλιστα, σημείωσε πως αρωγός στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και οι δυο χώρες έχουν να κερδίσουν από αυτή την πορεία. Όπου υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα.
Στη Λευκωσία όπως φαίνεται από τις πηγές που διαρρέουν, εξοργίστηκαν από τις σχετικές δηλώσεις Τσίπρα καθώς όπως λένε, «άδειασαν» την κυπριακή κυβέρνησς η οποία έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει το άνοιγμα κεφαλαίων, αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
To protothema.gr αναφέρει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε την έντονη ενόχληση της για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλλον δεν είχε κατανοήσει τι ακριβώς είπε και τι είδους παραχώρηση έκανε στην Άγκυρα. Επισήμως η Λευκωσία δεν προέβη σε καμία δήλωση για να αποφευχθεί ανοικτή κρίση στις σχέσεις με την Αθήνα.
Η Λευκωσία πάντως, θεωρεί ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού οφείλονται στην έλλειψη γνώσης σημαντικών πτυχών του Κυπριακού και στην παράλειψή του να ενημερωθεί πριν από ένα τόσο σοβαρό ταξίδι.
Ουσιαστικά πάντως, η δήλωση Τσίπρα, άναψε πράσινο φως στη Τουρκία για ξεπάγωμα των μπλοκαρισμένων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αν και στη συνέχεια έγινε προσπάθεια συγκάλυψης της γκάφας Τσίπρα, με απάλειψη της απάντησης που έδωσε στη Τουρκάλα δημοσιογράφο, από το κείμενο της επίσημης απομαγνητοφώνησης που διένειμε το Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με συγκεκριμένο τηλεγράφημα, «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε πως ο πρωθυπουργός αναφερόταν γενικά, και όχι στα κεφάλαια 23 και 24 όταν έλεγε κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα ότι είναι θετικοί για την άνοιγμα των κεφαλαίων, αλλά όχι στο κλείσιμό τους εύκολα και στο πόδι.
Η ίδια «ανώτατη πηγή της ελληνικής κυβέρνησης» δήλωσε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ότι η αναφορά του πρωθυπουργού στα κεφάλαια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ήταν μια έκφραση βούλησης να βρεθούν λύσεις για άνοιγμα κεφαλαίων, ενώ έγινε  «διευκρίνιση» ότι και καλά ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «έναρξη» και όχι για «άνοιγμα» κεφαλαίων και πρόκειται για ένα γλωσσικό λαθάκι.
Όμως και πάλι, προκύπτει το ερώτημα: «Γιατί αφαιρέθηκε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο η αναφορά στην «έναρξη κεφαλαίων»;

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.