"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

.Κρίσιμη εβδομάδα για κυβέρνηση και οικονομία! Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και… κοινωνική «έκρηξη»

Σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η ελληνική κυβέρνηση, η οποία τώρα πρέπει να τρέξει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Βέβαια, το σημαντικότερο θέμα που θα πρέπει να κλείσει είναι αυτό των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, αφού οι διαφορές των δυο πλευρών είναι μεγάλες, καθώς η μεν ελληνική πρόταση «καλύπτει» σχεδόν το 74% των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας, ενώ εκείνη των δανειστών μόλις το 20%.
Μέσα στην εβδομάδα η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει και το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση την Πέμπτη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κάποιες από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, μέχρι να ψηφιστεί να κατατεθούν και τροπολογίες με επιπλέον προαπαιτούμενες δράσεις, αφού έως τώρα έχουν ολοκληρωθεί ή είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν οι περίπου 35 από τις 49 παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να εκταμιευθούν τα 2 δις ευρώ. Εφόσον κλείσει αυτό το πακέτο μέτρων, θα ανοίξει ένας δεύτερος γύρος με τη λίστα των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, είναι σαφής η εντολή του πρωθυπουργού όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου. Την Πέμπτη θα ψηφιστεί στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα με τις αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών να παραμένουν επιβεβαιώνοντας όσους σημείωναν πως η αναζήτηση ισοδύναμων δεν είχε αποτέλεσμα.
 Η «άγρια» φορολόγηση των αγροτών από φέτος με 13% από το πρώτο ευρώ, τα χαράτσια και ο ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι πολύ χαμηλές τιμές ειδικά σε βασικά προϊόντα, μειώνουν δραστικά το αγροτικό εισόδημα και οδηγούν χιλιάδες αγρότες στο δρόμο των κινητοποιήσεων. Οι αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Λαμίας, που εκπροσωπούν και τα υπόλοιπα μπλόκα, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα πραγματοποιήσουν διάφορες δράσεις και στα μέσα Ιανουαρίου θα υπάρξει αποτίμηση των δράσεων αυτών και θα αποφασιστεί η συνέχεια και η μορφή των κινητοποιήσεων.
Εντός της εβδομάδας θα κλείσει και το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση όπου τα πάντα είναι ανοιχτά. Από το να μπει τελικά ΦΠΑ 23% με την εξαίρεση βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων μέχρι να αναζητηθούν ισοδύναμα από μία δέσμη μέτρων -οι πληροφορίες μιλούν για 11 μέτρα- όπως η φορολόγηση των Ι.Χ. κ.α. ή ακόμη και να αυξήσει ο ΦΠΑ στο Βόειο κρέας.
Όσον αφορά το μείζον θέμα, αυτό του ασφαλιστικού, η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος θα καταθέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου την πρότασή τους με στόχο το ν/σ να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα. Τα σενάρια και οι προτάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα απλά επιβεβαιώνουν τόσο τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης όσο και την αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων λύσεων ώστε να αποφευχθούν οι πιο «δύσκολες» περικοπές και να διατηρήσει το σύστημα των κοινωνικό του χαρακτήρα.

Πέραν αυτών, οι δανειστές έχουν σχεδιάσει να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου για τον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Αν και είναι προγραμματισμένο η επίσκεψή τους να διαρκέσει έως τις 20 του μήνα, στελέχη των θεσμών θεωρούν βέβαιο ότι ο έλεγχος θα διαρκέσει πολύ περισσότερο. 
Ειδικά τώρα, που τα αποτελέσματα των stress tests δείχνουν ότι δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα να δανειστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περισσότερα κεφάλαια από τα 10 δις ευρώ που έχει ήδη δανειστεί και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.