"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

.Από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Τα ευρωπαϊκά θέματα περί την εκλογή του επόμενου προέδρου της Κομισιόν και τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, συζήτησαν στη σύντομη συνάντησή τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), με θέμα «Απασχόληση και Ανάπτυξη 2014-2019». 

Κατά τη διάρκεια του γεύματος των συνέδρων, ο πρωθυπουργός κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ, και τον κ. Σόιμπλε. Καθώς καθόταν δίπλα στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για περίπου 20 λεπτά. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο τους συζήτησαν για τη θετική πορεία των Οικονομικών στην Ελλάδα. 

Δεδομένου ότι το βασικό θέμα είναι πλέον η επικείμενη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, κυβερνητική πηγή εκτιμούσε ότι η συζήτηση θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα. Σημείωνε, δε, ότι ο χρόνος της έναρξης και η διάρκεια είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα. 

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ασφυκτικές πιέσεις και εφόσον τηρεί το βασικό πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική θα έχει το περιθώριο για κινήσεις διόρθωσης των κοινωνικών αδικιών. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν έδειξε να ανησυχεί για την έκθεση του ΔΝΤ. Αντίθετα, είναι ευχαριστημένος από τη μείωση των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. 

Στο τραπέζι ετέθη και το θέμα του επόμενου προέδρου της Κομισιόν. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση των Ευρωπαίων πολιτών και να αναδειχθεί ο υποψήφιος του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 Ο κ. Σαμαράς έχει παραμείνει σταθερός στην υποστήριξή του, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η Αγγλία. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα εμπόδια ξεπερνιούνται και ο κ. Γιούνκερ είναι περίπου βέβαιος, ειδικά αν η Αγγλία πάρει το χαρτοφυλάκιο, που επιθυμεί στην Επιτροπή, με πρώτη προτίμηση αυτό της Ενέργειας. 

Το γεγονός ότι ο κ. Γιούνκερ είναι υπέρ της χαλάρωσης της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη και στηρίζει την ενίσχυση με πόρους και τη ρευστότητα της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει την υποψηφιότητα και θεωρεί ότι θα είναι θετική η επικράτησή του. 

Στο περιθώριο της ίδιας εκδήλωσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνομιλία και με τον απερχόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ.Μ.Μπαρόζο, με τον οποίο περιορίστηκαν στα ευρωπαϊκά θέματα. 

Οι δηλώσεις Σαμαρά

Στην ανάγκη μείωσης των φόρων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την ημερίδα του ΕΛΚ, με θέμα: «προκλήσεις για την ΕΕ το 2014-2019», ενώ υπογράμμισε ότι «οι Δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα». 

Η Ελλάδα σύντομα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. 

Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη!». 
Ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη τα οποία θα διορθωθούν με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. 

Τώρα αυτά τα εγχειρήματα βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή τους, αν και έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος. 

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος, σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς». 

Συνεχίζοντας στο θέμα της ανταγωνιστικότητας επισήμανε: «Μιλώντας για ανταγωνιστικότητα πάντα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία μείωσης των φόρων, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχύουμε τις δημοσιονομικές μας ισορροπίες. Η μείωση των φόρων είναι μια στρατηγική που μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια μόνο σταδιακά και σε μακροχρόνια βάση». 

Πρόσθεσε ότι οι δύο βασικές πηγές σταθερής δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και ο σωστός επιμερισμός του κόστους σε όλη την Ευρώπη. Και για να επιτύχουμε σωστό επιμερισμό κόστους, χρειαζόμαστε καλύτερες συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τη μια πλευρά και στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό από την άλλη. 

«Πρέπει να επενδύσουμε στο "τρίγωνο": έρευνα – καινοτομία - επιχειρηματικότητα! Χρειαζόμαστε και τις τρεις "πλευρές" αυτού του "τριγώνου" να δουλεύουν μαζί» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους εξηγώντας: «Για να βελτιώσουμε το ενεργειακό κόστος πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα:

--Πρώτον, να αναπτύξουμε τα δικά μας, τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα, κυρίως στο θαλάσσιο χώρο των κρατών-μελών μας, ώστε να εξαρτώμεθα λιγότερο από ξένους προμηθευτές. 

--Και χρειαζόμαστε επίσης δίκτυα χερσαίων αγωγών φυσικού αερίου μέσα στην Ευρώπη για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τους παράκτιους τερματικούς σταθμούς σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσής στα ευρωπαϊκά παράλια...» 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, για τους πολίτες της Ευρώπης. Η Ασφάλεια είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε όλους τους μεγάλους στόχους που ορίζουν το κοινό μας μέλλον: 

--Η μακροχρόνια ανάπτυξη, απαιτεί κεφάλαια και αυξανόμενες επενδύσεις. Αλλά κι αυτό με τη σειρά του, απαιτεί χρηματοοικονομική σταθερότητα κι ένα συνολικά ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον. 

--Η Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε ένα πλαίσιο κοινωνικής συνοχής, που κι αυτή απαιτεί αίσθημα ασφάλειας. 

--Κι η Ανταγωνιστικότητα επίσης απαιτεί ασφάλεια, για να κρατηθεί χαμηλά το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος του δανεισμού. Και βεβαίως για να υπάρχει σταθερή και ασφαλής πρόσβαση στις διεθνείς αγορές». 

Η δημιουργία συνθηκών ασφάλειας μακροπρόθεσμα είναι το σημαντικότερο κίνητρο για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Κάθε ένωση κρατών είναι τόσο ασφαλής όσο το πιο ευάλωτο μέλος της στην περιφέρειά της! Για παράδειγμα, όταν χιλιάδες παράνομοι μετανάστες περνούν τα σύνορα ενός κράτους-μέλους στα εξωτερικά όρια της Ένωσής μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν περνούν εθνικά σύνορα. Περνούν τα Ευρωπαϊκά σύνορα!».

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.