"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

.Οι αντιθέσεις του ΔΝΤ με την ΕΕ εμποδίζουν τον έντιμο συμβιβασμό και τη συμφωνία

Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις που υπάρχουν ανέμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι. 

Όπως τονίζουν ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».

Προσθέτουν ότι η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια και επισημαίνουν:

Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Αντιθέτως, συνεχίζουν, η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

Οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν].

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους, υπογραμμίζουν, χαρακτηριστικά, οι κύκλοι της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν,, οι κυβερνητικοί κύκλοι, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Την ίδια πάντως  συνεχίζεται  η κυβερνητική κινητικότητα με διαδοχικά ταξίδια στο εξωτερικό του Γιάνη Βαρουφάκη  αλλά και την  επαφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη σην έδρα της ΕΚΤ με τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι. Στόχος των κυβερνητικών στελεχών να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και να επέλθει τελική συμφωνία 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.