"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

.Δυναμική αποκλιμάκωση...

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιλέγει συνειδητά μια στρατηγική «ελεγχόμενης έντασης» αμφισβητώντας εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη συμμετοχή της στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι προφανές ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να παραμείνουν απαθείς στην τουρκική προκλητικότητα, χωρίς όμως να «τσιμπήσουν» στο «παιχνίδι της έντασης». 'Η, με άλλη διατύπωση, να μην αντιπαρατεθούμε με τους «όρους» και το «πλαίσιο» που θέλει η τουρκική πλευρά. 

Απ' αυτή την άποψη, είναι εξαιρετικά θετική η «Διακήρυξη του Καΐρου» που υιοθέτησαν ο Σαμαράς, ο Αναστασιάδης και ο Σίσι. Καθώς δημιουργείται μια περιφερειακή συμμαχία (και με το Ισραήλ πιθανώς αργότερα), που διαμορφώνει ισχυρά εξισορροπητικά αντίβαρα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Η αναφορά στην οριοθέτηση των «θαλάσσιων ζωνών» με βάση το Δίκαιο της θάλασσας και στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σημαντικά στοιχεία της διακήρυξης.

 Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να υπερεκτιμηθεί η αξία αυτών των ενεργειών, καθώς ο χώρος της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι «κινούμενη άμμος» με συνεχείς ανακατατάξεις συμφερόντων και επιδιώξεων... 

Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπεται ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί η Τουρκία, ούτε ο ρόλος και τα συμφέροντα που έχει στο Αιγαίο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Αρα, πρέπει να διατηρούμε παράλληλα ανοιχτούς και ενεργούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης, γιατί αυτό είναι το δικό μας προνομιακό πεδίο.

Το «χαρτί» της «σταθερότητας» και της χώρας της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ -παρά την αμφίσημη προς το παρόν στάση των εταίρων μας- δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε. 

Εχοντας βέβαια πάντα επίγνωση ότι οι διαφορές μας με την Τουρκία δεν θα επιλυθούν «μέσω τρίτων»... Αρα μια δυναμική πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη βάση του διεθνούς δικαίου, πρέπει να είναι η τακτική μας. 

Υπ' αυτή την έννοια η συνάντηση Σαμαρά - Νταβούτογλου στην Αθήνα, παρά την τουρκική προκλητικότητα, είναι ευπρόσδεκτη...

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.