"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

.Περί «τετελεσμένων»

Λένε και ξαναλένε ο Τσίπρας και οι περί αυτόν ότι δεν πρόκειται ν' αναγνωρίσουν μνημονιακά τετελεσμένα. Και φυσικά είναι ένας ισχυρισμός που μόνο από σοβαρότητα δεν διακρίνεται. Γιατί αν υπήρχε περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα 'πρεπε να γυρίσουμε το ημερολόγιό μας στο 2010 και να μην έχει συμβεί τίποτα απ' όσα συνέβησαν από τη μέρα που βρεθήκαμε κάτω από την ομπρέλα του μηχανισμού προστασίας της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αλλά δεν είμαστε στο 2010, είμαστε στο 2014. Και το έλλειμμα δεν είναι 36 δισ. τον χρόνο, έχει σχεδόν μηδενιστεί, έχουμε φτάσει και σε πρωτογενές πλεόνασμα που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει, βγήκαμε πλέον κι από την ύφεση κι αν χρειαστεί να ξαναδανειστούμε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα και δεν θα χρειαστεί να προσδοκούμε τη σωτηρία μας από Κινέζους και Ρώσους όπως μας προέτρεπαν, αν θυμάστε, οι «ψεκασμένοι» Τσίπρας, Καμμένος και σία.

Αν είναι, λοιπόν, να μιλάμε για τετελεσμένα, αυτά είναι μερικά από τα τετελεσμένα. Αλλά όχι τα μόνα, γιατί δυστυχώς χρειάστηκε να υπάρξουν κι άλλα για να προκύψουν αυτά. Οπως η ανεργία του 27,5%, η συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η υπερφορολόγηση, όλα αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.

Και διερωτώμαι τώρα εγώ: ποιο απ' όλα αυτά τα τετελεσμένα δεν πρόκειται ν' αναγνωρίσουν ο Τσίπρας και η παρέα του αν τους ανατεθεί η διακυβέρνηση της χώρας; Διότι τα σοβαρά τετελεσμένα είναι αυτά.

 Ολα τα άλλα, τα όποια άλλα, είναι αναπόφευκτες συνέπειες μιας δύσκολης και σκληρής προσπάθειας, που βρίσκεται ακόμη σ' εξέλιξη και που ή τη βλέπεις και την αξιολογείς συνολικά ή εξαπατάς συνειδητά το ακροατήριό σου. Οπως κάνουν όσοι φιλοδοξούν να «κληρονομήσουν» τα θετικά τετελεσμένα, αφορίζοντας και καταγγέλλοντας τα αρνητικά.

Και παραγνωρίζοντας αφελώς κάποια άλλα «τετελεσμένα», που καλό θα είναι να μη διαφεύγουν την προσοχή μας. Οπως, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία έδειξε προ ημερών η Μέρκελ στον Κάμερον την πόρτα της εξόδου από την ΕΕ αν επιμείνει στις αλλαγές που ζητάει στον νόμο για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.