"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Η ρύθμιση οφειλών

Τώρα που έχουμε εισέλθει στον δεύτερο πια μήνα της εφαρμογής της ρύθμισης των 100 δόσεων, τα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι ασφαλέστερα ως προς την εξαγωγή συμπερασμάτων.

 Και το πρώτο και αδιαμφισβήτητο είναι ότι καμία άλλη ρύθμιση στο παρελθόν δεν παρουσίασε τέτοια κινητικότητα.


Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για 114.000 αιτήσεις οφειλετών του Δημοσίου με τις οποίες ρυθμίζεται συνολική οφειλή 1,6 δισ. ευρώ. Ως προς τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερο από 40.000 αιτήσεις και το ποσό που ρυθμίστηκε ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από τα 730 εκατομμύρια.

Είμαστε ακόμη στα μέσα Δεκεμβρίου, η δυνατότητα ρύθμισης λήγει στα τέλη Μαρτίου και είναι βέβαιο ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι καλύτερος. 

Ενδεχομένως να επηρεαστεί αρνητικά από τις πολιτικές εξελίξεις και την αβεβαιότητα που οπωσδήποτε υπάρχει, αλλά εκείνο που εύλογα συνάγεται είναι ότι όλα δείχνουν πως επιτυγχάνεται το καλύτερο δυνατό.

Αυτή την παράμετρο δεν θα πρέπει να την αγνοούμε. Συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική δυνατότητα των οφειλετών και όχι με τις πραγματικές προθέσεις τους. 

Η ανεργία κινείται μεν καθοδικά, αλλά με αργούς ρυθμούς, μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι έπεσε κάτω από το 26%, και απέχουμε πολύ ακόμη από τη στιγμή που θα επέλθει ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, έτσι ώστε να αποκατασταθεί και η ομαλή εξυπηρέτηση και των δημοσίων εσόδων αλλά και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων.


Η όποια αξιολόγηση γίνεται σήμερα για τις αποδόσεις μέτρων που αποσκοπούν στην κάλυψη οφειλών θα πρέπει να συνεκτιμά το γεγονός ότι οι οφειλέτες καταβάλλουν αυτά που μπορούν. Και φυσικά ότι δεν ευθύνονται αυτοί που οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.