"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

.Συναίνεση, αλλά...

Η σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων και τελικά η συναίνεση για την αντιμετώπιση σοβαρών πολιτικών προβλημάτων αποτελεί αναμφισβήτητα απόδειξη ώριμης και υπεύθυνης πολιτικής πρακτικής. 

Και τέτοια αναζητείται ενόψει της δρομολογημένης διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, όταν μάλιστα δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να μη διαπιστώνει ότι το εκλογικό σώμα δεν θέλει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σχετική πρόταση υπάρχει. Είναι των «8» που εισηγούνται να εκλεγεί τώρα Πρόεδρος Δημοκρατίας, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα, να ξεκινήσει η διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και το φθινόπωρο να πάμε σ' εκλογές. 

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να την αποδεχθεί, αλλά ούτε και από την πλευρά της κυβέρνησης έχει εκφραστεί θετική ή αρνητική άποψη.

Αλλά το πρόβλημα στην περίπτωση των «8» δεν εξαντλείται στο τι θα κάνει η μία από τις δύο ή και οι δύο βασικά ενδιαφερόμενες πλευρές. Είναι τι πραγματικά θέλουν και οι ίδιοι, μια και ούτως άλλως ή «ναι» ή «όχι» 

θα πρέπει ν' αρχίσουν να λένε από την Τετάρτη ως προς την εκλογή ή μη νέου Προέδρου. Και καλή και άγια η συναίνεση των άλλων, αλλά η ψήφος τους είναι προσωπική τους υπόθεση.

Και μόνο που ζητάνε τη συναίνεση σημαίνει πως εκτιμούν ότι η προσφυγή στις κάλπες αυτή την ώρα θα έχει βλαπτικές συνέπειες. Αρα λογικά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στα «ναι». 

Θα ήταν επιεικώς παρανοϊκό να κινούν μια ολόκληρη διαδικασία για ν' αποτρέψουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και στο τέλος να στηρίξουν με την ψήφο τους τον μόνο που βασικά την επιδιώκει.

Συναίνεση σ' αυτή τη φάση με διενέργεια των εκλογών πριν από τη λήξη της τετραετίας μόνο σε περίπτωση συμμετοχής και του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει. 

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση εμμείνει στην αξίωση των πρόωρων εκλογών «εδώ και τώρα», τότε στερείται λογικής η όποια έκπτωση στη συνταγματική επιταγή που προβλέπει ότι εκλογές διενεργούνται κάθε τέσσερα χρόνια.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση κάποτε θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η διαφαινόμενη έστω βούληση του εκλογικού σώματος. Και μια και σε δημοσκοπικά ευρήματα βασίζεται η απαίτηση για πρόωρες εκλογές, να μην ξεχνάμε ότι στις ίδιες δημοσκοπήσεις το εκλογικό σώμα τις απορρίπτει.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.