"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

.Ερωτήματα στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία από σήμερα ο προεκλογικός αγώνας, αλλά τα ερωτήματα και οι απορίες της κοινής γνώμης αδίκως αναμένουν μέχρι στιγμής απάντηση. Αντίθετα προστίθενται και νέα. 

Οπως, για παράδειγμα, το πρόβλημα που ανέκυψε μετά την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου για τους δεκάδες χιλιάδες Ελληνες δανειολήπτες. Και τα δύο κόμματα που διεκδικούν την πρώτη θέση υποσχέθηκαν ότι θα το λύσουν. Αλλά ούτε το ένα ούτε το άλλο εξήγησε τον τρόπο.

Ωστόσο, σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση τέτοιες εκκρεμότητες δεν πρέπει να υπάρχουν. Και οι λόγοι είναι προφανείς. Η χώρα βρίσκεται στην κρισιμότερη φάση της μεταπολιτευτικής ιστορίας της και το αποτέλεσμα της ερχόμενης Κυριακής θα καθορίσει ενδεχομένως την πορεία της για τις επόμενες δεκαετίες. 

Και η επιλογή θα πρέπει να γίνει υπεύθυνα και με επίγνωση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων και των αντικειμενικών δυνατοτήτων του κάθε κόμματος.

Μέχρι στιγμής, όμως, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Διαπιστώσεις γίνονται, αιτιάσεις διατυπώνονται, κατηγορίες εκτοξεύονται και υποσχέσεις διανέμονται, αλλά τίποτα απ' όλα αυτά δεν απαντά στο βασικότερο ερώτημα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης που δεν είναι άλλο από τη δυνατότητα των κομμάτων να εφαρμόσουν την πολιτική την οποία επαγγέλλονται.

Και, ας μη γελιόμαστε, καθοριστική παράμετρος για τις όποιες μετεκλογικές εξελίξεις είναι το επίπεδο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας, μια και τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει με τον κατηγορηματικότερο δυνατό τρόπο ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά ούτε και υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει από πράξεις ή παραλείψεις τους.


Μόνο που οι διαβεβαιώσεις όταν δεν συνοδεύονται από επαρκή και αξιόπιστα στοιχεία δεν αρκούν.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.