"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

.Ο αγωγός, οι κυρώσεις και η προκαταβολή: Τι συμφώνησαν Τσίπρας-Πούτιν

Ενα «όχι», ένα «ίσως» και μια προκαταβολή φαίνεται πως εξασφάλισε ο πρωθυπουργός από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη Μόσχα.
Το κλίμα στη συζήτηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αρκετά καλό, κάτι που φάνηκε και από την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν και στην οποία μίλησαν για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τις πρωτοβουλίες για στενότερη συνεργασία στο μέλλον.
Ο Ρώσος Πρόεδρος μίλησε για το σχέδιο κοινών δράσεων και την ανάπτυξη συνεργασίας σε επενδύσεις, ενέργεια και τουρισμό, ενώ, ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, αλλά και εκείνες που έχει επιβάλει η Μόσχα και επηρεάζουν την ελληνική οικονομία.
Το «όχι» και το «ίσως» του Πούτιν 
Το... ζουμί της συνάντησης, πάντως, ήλθε μετά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, καθώς, Πούτιν και Τσίπρας απάντησαν σε ερωτήσεις αναφορικά με την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και την άρση των ρωσικών κυρώσεων στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, παρά το γεγονός ότι σημείωσε πως η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να δεχθεί τις κυρώσεις που επέβαλλε η ΕΕ στην χώρα του ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν φταίει για αυτό. 
Εμμέσως πλην σαφώς τόνισε ότι η χώρα του δεν μπορεί να άρει το εμπάργκο απέναντι στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» σημείωσε ο κ. Πούτιν για να προσθέσει «Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις για μια χώρα της ΕΕ, αλλά υπάρχουν δυνατότητες εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων σε αυτόν τον τομέα».
Εξηγώντας ποια θα μπορούσε να είναι η λύση έκανε λόγο για ίδρυση κοινών ελληνορωσικών εταιρειών για τα αγροτικά προϊόντα.
Οι κυρώσεις που ανησύχησαν την ΕΕ και η καθησυχαστική δήλωση Σουλτς
Την ίδια στιγμή, τα... αφτιά πολλών από τους ευρωπαίους εταίρους ήταν στραμμένα στο τι θα πει ο Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η ΕΕ στη Μόσχα.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ελληνική θέση για το «αδιέξοδο» στο οποίο οδηγούν οι ενέργειες αυτές, κάτι που διεθνή μέσα δεν άφησαν ασχολίαστο. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των New York Times που έκανε λόγο για ανησυχία στην Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Τσίπρα.
Μάλιστα, το αμερικανικό μέσο τόνισε ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να είναι απόδειξη των ρωγμών που προκύπτουν στην ευρωπαϊκή ενότητα απέναντι στην πολιτική του Κρεμλίνου στο θέμα της Ουκρανίας.
Πάντως, ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε στείλει σαφείς προειδοποιήσεις προς τον πρωθυπουργό «έσβησε» τη φωτιά δηλώνοντας ότι «Παρ'όλη την εγκαρδιότητα μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψε την γραμμή, την οποία αναμέναμε από εκείνον».
Το θέμα με τον αγωγό και η... προκαταβολή 
Ενα μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου, ωστόσο, απασχόλησαν και τα ρωσικά σχέδια για τον αγωγό Turkish Stream, η κατασκευή του οποίου θα έχει στόχο να διοχετεύσει με φυσικό αέριο την Νότια Ευρώπη και τα Βαλκάνια μέσω Τουρκίας.
Πούτιν και Τσίπρας αναφέρθηκαν στο εγχείρημα χωρίς να μπαίνουν σε πολλές λεπτομέρειες με τον Ρώσο πρόεδρο να τονίζει ότι χρειάζεται προεργασία σε επίπεδο Gazprom, αλλά και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ. Πρόσθεσε δε πως θα υπάρξουν μεγάλα κέρδη για την ελληνική οικονομία.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι ο αγωγός αυτός θα έχει στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία της Ελλάδας, αλλά θα φέρει κέρδη και θέσεις εργασίας.
Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν ότι οι συζητήσεις είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.
Μάλιστα, από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού τη Μεγάλη Πέμπτη
Η επίσκεψη, πάντως, του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα δεν ολοκληρώθηκε με το τετ α τετ που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν.
Ο πρωθυπουργός είχε το απόγευμα συνάντηση με Συλλόγους ομογενών ενώ την Μεγάλη Πέμπτη το πρόγραμμά του περιλαμβάνει:
·                                 10:00 Διάλεξη πρωθυπουργού με θέμα «Ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές» στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO). 
·                                 12:00 Συνάντηση πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δούμας, Sergey Naryshkin (1+6 +Διερμηνέας) (Κτίριο Κρατικής Δούμας). 
·                                 15:00 Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ρώσo πρωθυπουργό Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης 

·                                 16:30 Συνάντηση πρωθυπουργού με Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο στην Ιερά Μονή Αγ. Δανιήλ. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.