"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

.Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι ταμπού το κούρεμα του χρέους

Το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι «ταμπού» για την ευρωζώνη, αλλά και ότι αυτό θα ανοίξει όταν ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, τόνισε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις που φέρεται να θέτει για το θέμα του χρέους το ΔΝΤ και ειδικά στο εάν υπάρχει αντιπαράθεση μεταξύ των θεσμών για αυτό ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως δεν υπάρχει διαφωνία.

Υπενθύμισε δε πως το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup είχε δεσμευθεί ότι εάν η Αθήνα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, αλλά το χρέος δεν έχει καταστεί βιώσιμο, τότε θα λαμβάνονταν πρόσθετα μέτρα.

«Η συζήτηση ως προς την ανακούφιση του χρέους δεν είναι ταμπού. Το μόνο πράγμα που είναι πολιτικά αδύνατο, είναι η διαγραφή της ονομαστικής αξίας του χρέους. Όμως, αυτή η συζήτηση θα παρέμβει μόνο όταν ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα», ανάφερε.

Αναφερθείς για το πότε θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά είπε πως από πολιτική άποψη, η μόνη προθεσμία για την Ελλάδα είναι εκείνη στα τέλη Ιουνίου, όταν λήγει το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης.

«Θα μπορούσε να υπάρξει και ταχύτερη προθεσμία εάν το πρόβλημα ρευστότητας στην Αθήνα γίνει μεγαλύτερο. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αποφύγουμε αυτό το σημείο. Δεν θέλουμε μία συμφωνία υπό πίεση», σημείωσε. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.