"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

.Στην κόψη του ξυραφιού το τραπεζικό σύστημα

Στην κόψη του ξυραφιού είναι το τραπεζικό σύστημα, ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Αυτό αποδεικνύει η απόφαση της ΕΚΤ να χορηγήσει ρευστότητα – μαμούθ 2,3 δισ. ευρώ για την εβδομάδα αυτή. 

Οι εκροές καταθέσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, έχει αυξηθεί σημαντικά και τους τελευταίους δύο μήνες έχουν φύγει 11 δισ. ευρώ.

 Ενώ και ο Ιούνιος είναι δραματικός, μάλιστα τις τελευταίες τρεις ημέρες σηκώνουν χρήμα από τα γκισέ χιλιάδες πολίτες. Έτσι, η ΕΚΤ αποφάσισε το απόγευμα της Τετάρτης να δώσει 2,3 δισ. ευρώ στις τράπεζες ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 83 δισ. ευρώ από 80,7 δισ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Έτσι, κρατείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας στα 3 δισ. ευρώ για μία εβδομάδα και θα υπάρξει νέα απόφαση την επόμενη Τετάρτη.
Είναι προφανής η προσπάθεια που γίνεται από την ΕΚΤ να προστατευτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις σημαντικές εκροές καταθέσεων λόγω της αβεβαιότητας των τελευταίων μηνών.

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγωνιά για τις τράπεζες στην Ελλάδα και αν δεν έδινε τέτοια στήριξη ενδεχομένως μέσα στο Σαββατοκύριακο να φτάναμε σε capital control.

Λίγο νωρίτερα, τον κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της έκρουσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας 'Αρντο Χάνσον.

Η ΕΚΤ, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα Wall Street Journal, θα μπορούσε να αναγκασθεί να επανεξετάσει τους όρους χορήγησης έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση του χρέους της Ελλάδας ή αν οι τράπεζές της δεν θα είναι πλέον σε θέση να προσκομίσουν επαρκή ενέχυρα.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.