"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

.Guardian: Όλοι εκτός ελέγχου

Οι Έλληνες είναι ειδικοί στο δράμα, αλλά λόγω της αβεβαιότητας της συμφωνίας με τους πιστωτές τους, το «Graccident» θα μπορούσε να είναι μία πράξη που κανείς δεν προέβλεπε. 

Δεκατρείς ημέρες πριν λήξει η πρόσβασή της σε ζωτικά κεφάλαια διάσωσης, η Ελλάδα έχει μια προκλητική διάθεση, γράφει η Έλενα Σμιθ από την Αθήνα.
Στους διαδρόμους του κοινοβουλίου σήμερα το πρωί όλοι συμφωνούσαν πως μια συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά ή τόσο μακριά». 

Είναι εκεί, σχεδόν εφικτή- και πίσω από όλες τις μεγαλοστομίες, μια συμφωνία είναι σίγουρα αυτό που θέλει το μεγαλύτερο μέρος του ριζοσπαστικού αριστερού ΣΥΡΙΖΑ 

–παρόλα αυτά, μία ημέρα πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στην πιο κρίσιμη συνάντηση τους από όταν ξέσπασε η κρίση πριν από πέντε χρόνια, εξακολουθεί να απέχει πολύ. Οι Έλληνες είναι ειδικοί στο δράμα και στη σύγχρονη ενσάρκωση της τραγωδίας τους ειδικότερα. 

Αυτό που φαίνεται σαν παραφροσύνη στο εξωτερικό –η τακτική του βομβιστή αυτοκτονίας σε μεγάλη κλίμακα - παρουσιάζεται εδώ ως η αποκορύφωση του δράματος.
«Θα έλεγα ότι τώρα ξεκινά η πραγματική διαπραγμάτευση» είπε ο Τσίπρας την Τρίτη. 

Η κυβέρνηση αντι-λιτότητας χαράζει μια γραμμή στην άμμο όχι επειδή πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα να χάσει, αλλά, λένε οι γνώστες, επειδή πιστεύει ότι έχει τα πάντα για να κερδίσει.

Την Τετάρτη το πρωί, ο τόνος είναι διαλλακτικός - με τον υπουργό Δημήτρη Μάρδα να λέει ότι η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του χρέους της, αρχής γενομένης από το 1,6 δις ευρώ που χρωστά στο τέλος της μήνα στο ΔΝΤ (κάτι που απέχει πού από ό,τι ο Τσίπρας είχε εννοήσει την Τρίτη).

Αλλά αργότερα το απόγευμα, τα πράγματα θα μπορούσαν κάλλιστα να πάρουν και πάλι άσχημη τροπή. Η μικροπολιτική δεν έχει κανόνες. Στην Αθήνα κάνει πολύ ζέστη.

 Έξω στους δρόμους οι άνθρωποι περπατούν μισο-ζαλισμένοι και αργά - εν μέρει για να εξοικονομήσουν ενέργεια σε αυτόν, τον πρώτο μίνι καύσωνα του καλοκαιριού.

Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης λειτουργεί: χιλιάδες θα κατέβουν στις πλατείες σε όλη τη χώρα σε μια επίδειξη υποστήριξης, απόψε. 

Όσοι μαζευτούν στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, στις 7.30 θα το πράξουν υπό το σύνθημα «Παίρνουμε τη διαπραγμάτευση στα χέρια μας – Γκρεμίζουμε τη λιτότητα». Και εκείνοι που θα συγκεντρωθούν λίγο αργότερα, στις 8 το βράδυ, θα το πράξουν υπό το σύνθημα «Μένουμε στην Ευρώπη». 

Και οι δύο συγκεντρώσεις θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του φόβου ενός Grexit που θα μπορούσε να προέλθει από ατύχημα –μία πράξη στο δράμα που δεν έχει προβλέψει κανείς. Είναι τίποτα υπό έλεγχο; Κανείς, ούτε καν οι πρωταγωνιστές, δεν γνωρίζουν πραγματικά.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.