"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

.Το μήνυμα του Γιούνκερ

Μέσα στην τούρλα του debate και στα παραλειπόμενά του πέρασε μάλλον απαρατήρητο ή δεν ακούστηκε επαρκώς στα αυτιά και των εκλογικών μονομάχων και της κοινωνίας το ηχηρό καμπανάκι που χτύπησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από το Ευρωκοινοβούλιο,  για το τι μας περιμένει την επόμενη μέρα των εκλογών. Χωρίς καμία παρερμηνεία είπε ότι την επομένη των εκλογών υπάρχει ένα Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Ελλάδα και θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί.
 Επισήμανε μάλιστα ότι θα πρέπει να κινηθεί χωρίς χρονοτριβή και καθυστερήσεις. Έριξε και τις «μπηχτές» του στον Αλέξη Τσίπρα για την απόρριψη της πρότασής του, «να περικοπούν οι αμυντικές δαπάνες και να φορολογηθούν με δίκαιο και σωστό τρόπο οι πλούσιοι και οι εφοπλιστές».
Αμφιβάλλω αν το άκουσαν ή το έλαβαν υπόψιν τους στην Κουμουνδούρου, στη Συγγρού ή στα επιτελεία των υπόλοιπων κομμάτων. Η προεκλογική σκοπιμότητα και επιβίωση στην κάλπη δεν αφήνει περιθώρια για καθαρές σκέψεις. Κι αν ορισμένοι το αντιλήφθηκαν θα είπαν «από τη Δευτέρα το πρωί βλέπουμε. Τώρα προέχει η κάλπη». Και πάλι στο προσκήνιο η ελληνική κουτοπονηριά που τόσο μας έχει στοιχίσει.  Όχι η σοβαρότητα και ο ορθολογισμός. 
Γιατί το έκανε ο κ. Γιούνκερ είναι προφανές. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, λοιπόν, έστειλε αυτό το καθαρό μήνυμα στην Αθήνα, δέκα μέρες πριν τις εκλογές, για να διαλύσει το κλίμα μιας νέας αυταπάτης που αρχίζει να καλλιεργείται γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, με τη συνδρομή και των μικρότερων κομμάτων, ότι το μνημόνιο είναι «βαρύ κι ασήκωτο» και σε πολλά σημεία θα το αλλάξουμε με την εφαρμογή ενός παράλληλου προγράμματος.
 Όσο κι αν μια τέτοια αντίληψη έχει την προεκλογική της σκοπιμότητα, είναι υπαρκτή και εκφράζεται από κορυφαίους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, και των μικρότερων κομμάτων. Τίποτα απ' αυτά δεν θα γίνει, μας κατέστησε σαφές ο πρόεδρος της Κομισιόν.
 Κι όχι μόνο. Προειδοποίησε πως αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τότε η στάση των εταίρων θα δείχνει προς τη χρεοκοπία. Το θέλουμε; Όσοι αρνούνται τώρα να «λερώσουν» τα χέρια τους με την εφαρμογή του μνημονίου, ας  βγουν να το πουν πριν την κάλπη. Να ξέρει η κοινή γνώμη ποιος δεν θέλει να αναλάβει τις ευθύνες.
Το μήνυμα Γιούνκερ έχει, θαρρώ, και μια ακόμη διάσταση. Επιδρά καθοριστικά και στο ποια κυβέρνηση θα πρέπει να σχηματισθεί μετεκλογικά. Είναι γνωστό ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν να σχηματισθεί κυβέρνηση όσο το δυνατόν περισσότερων κομμάτων που θέλουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Τους ικανοποίησε και δεν το έκρυψαν η έγκριση του Μνημονίου με την πλειοψηφία των 220 βουλευτών.
Τούτου δοθέντος, είναι προφανές ότι θα επιθυμούσαν να σχηματισθεί κυβέρνηση από τα κόμματα που ψήφισαν το Μνημόνιο στην απελθούσα Βουλή. Έτσι λοιπόν οι απόψεις του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν συνεργάζομαι με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ χωρίς τα βαρίδια του και δεν θέλω το Ποτάμι», δεν ακούγονται καλά στις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Θεωρείται δεδομένο ότι οι παρεμβάσεις τους για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας θα είναι πιεστικές.

Κατά συνέπεια, για πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική ιστορία γνωρίζουμε ποια πολιτική θα εφαρμοστεί μετά τις εκλογές όποια κι αν είναι η κυβέρνηση. Καλώς-κακώς το Μνημόνιο. Ακόμα και αν το ξεχνάμε εδώ, στις Βρυξέλλες περιμένουν την επομένη των εκλογών. 

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.