"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

.Οι εντυπώσεις και η ουσία

Γιώργος Καρελιάς 
Σε μια τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία μετέχουν 14 πρόσωπα, είναι μοιραίο να υποχωρεί η ουσία έναντι των εντυπώσεων. Μάλιστα, όταν οι μισοί είναι πολιτικοί, που είναι υποχρεωμένοι να παίξουν και με τις εντυπώσεις, η ουσία μπορεί να χαθεί ή να ξεχαστεί μεταξύ μιας άσχετης απάντησης κι ενός ανούσιου λογυδρίου.

Στις εντυπώσεις κερδισμένοι του χτεσινού ντιμπέιτ ήταν δύο αρχηγοί μικρότερων κομμάτων:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επειδή είχε περισσότερη ετοιμότητα και  ήταν σαφέστερος των άλλων σε όσα ήθελε να πει. Ηταν ο μόνος που τάχθηκε υπέρ της μείωσης του δημόσιου τομέα.

Ο Πάνος Καμένος,  επειδή  χρησιμοποίησε τη μέθοδο της προβοκάτσιας  έναντι του κ. Μεϊμαράκη.
Μιλάμε για τις εντυπώσεις. Στην ουσία τα πράγματα αλλάζουν. Πόσοι πρόσεξαν ότι ο κ. Θεοδωράκης, ενώ κατακεραύνωσε όλο το «παλιό» πολιτικό σύστημα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), δηλώνει ότι θα συνεργαστεί προθύμως μαζί τους για το σχηματισμό κυβέρνησης; 
Πόσοι πρόσεξαν ότι ο κ. Καμένος υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει όσα η κυβέρνηση, στην οποία μετείχε, διατήρησε (πχ ΕΝΦΙΑ); Πόσοι πρόσεξαν ότι εμφανίστηκε υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ ως υπουργός κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας;
  
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πιο αμήχανος της βραδιάς. Δεχόμενος επιθέσεις σχεδόν από όλους τους άλλους, ήταν  αδύνατο να κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν απέφυγε την ουσία, αλλά τα επιχειρήματά του ήταν αδύναμα.

 Οι τηλεθεατές άκουσαν τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό να υπόσχεται (ξανά) ότι στη νέα θητεία του, αν έρθει, θα καταργήσει το φόρο στα ακίνητα. Ό,τι υποσχόταν και πριν τις 25 Ιανουαρίου. Τον άκουσαν να τους  ζητάει «ισχυρή εντολή» για να εφαρμόσει μια κακή -όπως  παραδέχεται- συμφωνία, την οποία υπέγραψε ο ίδιος, αν και δεν την πιστεύει.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε  πλεονέκτημα στις επιθέσεις του εναντίον του κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τις ανακολουθίες της επτάμηνης διακυβέρνησής του. Όμως, δυσκολεύθηκε πολύ όταν απαντούσε για ανάλογες υποσχέσεις, που είχε δώσει το δικό του κόμμα πριν από  λίγα  χρόνια και δεν τήρησε.

 Επέμεινε στην ανάγκη της συνεργασίας και με τον κ. Τσίπρα, αλλά στο σημείο αυτό υπάρχει αντίφαση. Ο ίδιος κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για πλήρη αποτυχία, αποδομεί το σύνολο της  πολιτικής του, πώς θα καταφέρουν να συγκυβερνήσουν;


Οι άλλοι τρεις αρχηγοί (Λαφαζάνης, Κουτσούμπας, Γεννηματά) είχαν καλές και μέτριες στιγμές. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί το ρόλο του μοναδικού και γνήσιου αντιμνημονιακού, υπέρμαχου της επιστροφής στη δραχμή, αλλά δεν ήταν πειστικός στις εξηγήσεις του για τη βοήθεια απότην Ρωσία, που δεν ήρθε. 

Σταθερός στη διακριτή γραμμή του ΚΚΕ έναντι όλων των άλλων ο γενικός γραμματέας του. Η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι ποντάρει πολλά στη γραμμή της «δικαίωσής» του, μετά την μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Δυσκολεύθηκε, πάντως, στην ερώτηση για τις παλιές οικονομικές εκκρεμότητες που έχει το κόμμα της.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.