"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

.Πόσο Μνημόνιο αντέχει αυτή η κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης για να προχωρήσει στην υλοποίηση του τρίτου Μνημονίου. Η εποχή της διαπραγμάτευσης, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, πέρασε. Ήλθε η εποχή της διακυβέρνησης. Της εφαρμογής των συμφωνηθέντων και της διαχείρισης των επιπτώσεων τους, στην κοινωνία και την  οικονομία.    
Δεν μιλάμε απλά για ένα δύσκολο δρόμο, αλλά για ορειβασία  με  πρώτο εμπόδιο μια χιονοστιβάδα φορολογικών μέτρων, κατά πάντων. Δεν υπάρχει πρόβλημα  με την ψήφιση τους. Λίγοι συμμερίζονται την άποψη του  Β. Λεβέντη που υποστήριξε: «δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν φύγει όλοι οι τρελοί από τον ΣΥΡΙΖΑ». Στη Βουλή, η εικόνα των αντιμνημονιακών του Ιανουαρίου που υπερασπίζονταν με θέρμη το μνημόνιο, ήταν εύθυμη και καθησυχαστική.
Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή τους. Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τη φθορά από μια διαδικασία που εκτιμάται ότι θα δοκιμάσει τη συνοχή της, τη σχέση της με την κοινωνία και ενδεχομένως και την δημοφιλία του Πρωθυπουργού; Το μήνυμα που εξέπεμψε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή,  είναι αντιφατικό. Δίπλα στις διαβεβαιώσεις για τήρηση των μνημονιακών υποχρεώσεων, στήθηκε το αφήγημα  μιας νέας ψευδαίσθησης.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εξιστόρηση, όπως την ακούσαμε στη Βουλή, τελικά η κατάσταση μας, δεν είναι και τόσο τραγική. Στο μνημόνιο που μας επιβλήθηκε μετά από ωμό εκβιασμό, ανακαλύφθηκαν τα αποτυπώματα της αντίστασης του ελληνικού λαού. 
Αφήσαμε ανοιχτά κρίσιμα θέματα, άρα δεν υποκύψαμε ακριβώς. Πάμε πάλι για σκληρή διαπραγμάτευση. Για τα σκληρά μέτρα που μας επιβλήθηκαν θα βρεθούν αντίδοτα.  Και, τέλος, ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που θα τρέχει μαζί  με τις μνημονιακές πολιτικές θα  απαλύνει τις πληγές τους.
 Κάπως έτσι, ο κ. Τσίπρας, βιάστηκε να συναντήσει την ανάπτυξη στο μέσο του 2016 αλλά ο Τσακαλώτος μετέφερε το ραντεβού για αργότερα. Να επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο σε μια χώρα που η ίδια η κυβέρνηση του, προβλέπει την αύξηση του αριθμού των ανέργων. Να αναφέρεται στην 13η σύνταξη την ώρα που οι αριθμοί του προϋπολογισμού δείχνουν το σύστημα να καταρρέει.

 Και κάπως έτσι, είδαμε το θέαμα των υπουργών που ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής και έβγαζαν από τα χειρόγραφα τους, και ένα ισοδύναμο! Αλλά η υπόσχεση για τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν τα επαχθέστερα των μέτρων, σύντομα θα δοκιμαστεί στην  πράξη. Υπάρχει το μέτωπο του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αν βρεθούν ισοδύναμα, θα έχει γίνει μια καλή αρχή. Αν όχι, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο μνημόνιο μπορεί να αντέξει αυτή η κυβέρνηση.     

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.