"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

.Οι υποσχέσεις και οι φόβοι του Τσίπρα


Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να πούμε ότι η χώρα σας δεν σώζεται με τίποτα; Ηταν το ερώτημα του Αμερικανού συναδέλφου, ύστερα από μισής ώρας συζήτηση για την κατάσταση της οικονομίας, όπου ήταν έκδηλη η χαρά του για τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Τον παρακολούθησε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ένας νέος άνθρωπος με νέες ιδέες και με όρεξη για δουλειά.

Από μακριά (και από ψηλά ίσως) τα πάντα είναι πολύ όμορφα. Αλλά όταν ερευνά κάποιος από κοντά ή όταν βρίσκεται μέσα σε καταστάσεις και κοντά σε πρόσωπα, αντιλαμβάνεται την κατάσταση διαφορετικά. Βεβαίως και είναι νέος ηλικιακά ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και αναμενόμενο είναι να έχει φρέσκιες ιδέες. Το δεύτερο, λοιπόν, ερώτημα που τίθεται είναι αυτό: Μπορεί να τις υλοποιήσει;

Σε ό,τι αφορά την πρώτη απορία του Αμερικανού συναδέλφου, η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ποιος μπορεί να γνωρίζει ποια άλλη έκπληξη μας ετοιμάζουν οι δανειστές. Η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση εξελίσσεται εκρηκτική και σε συνδυασμό με τις πιέσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα, η χώρα θα ξαναβρεθεί στη γωνία και σε πολύ πιο δεινή θέση. Διότι η πολυπόθητη επανεκκίνηση της χώρας δεν μπορεί να γίνει με ένα ακριβό νόμισμα όπως είναι το ευρώ...

Από την άλλη, με τη δικαιολογία του Προσφυγικού, που όντως είναι πρόβλημα, αλλά το δημιουργεί η Τουρκία, όχι η Ελλάδα, η κερκόπορτα του Αιγαίου μπορεί να ανοίξει για την Αγκυρα. Σε κίνδυνο βρίσκεται και η Κύπρος, η οποία με το νέο σχέδιο «διευθέτησης» θα μπορούσε να τεθεί υπό τον έλεγχο της Τουρκίας.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι αντιστάσεις στην Αθήνα δεν είναι ισχυρές πια... Και όποιοι δεν αναλύουν επιδερμικά την πολιτική και οικονομική κατάσταση, το διακρίνουν διά γυμνού οφθαλμού. Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε σε όλους τους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη την αποφασιστικότητά του να υλοποιήσει τη συμφωνία που υπέγραψε για να εξέλθει η χώρα από την κρίση. Και αυτό επειδή φοβάται και αυτά που έρχονται στο διπλωματικό πεδίο.


Οι Ευρωπαίοι δανειστές, για να κρύψουν τα λάθη τους στο Προσφυγικό, στα θέματα οικονομίας και άλλα ζητήματα, θα μπορούσαν να θυσιάσουν ξανά την Ελλάδα. Αλλωστε, είναι η πιο εύκολη «επιλογή» τους..

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.