"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

.Ηχηρά μηνύματα Μοσκοβισί για τράπεζες, αξιολόγηση, πλειστηριασμούς, χρέος

Αλληλέγγυος προς τον ελληνικό λαό, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα υπουργό Εργασίας Γ.Κατρούγκαλο καθιστώντας σαφές ότι η Ευρώπη θέλει μια νέα ισχυρή Ελλάδα που θα γίνει ξανά ελκυστική για τους επενδυτές.

Ωστόσο, εμφανίστηκε σταθερός στις θέσεις των Ευρωπαίων για πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων ενώ η αίσθηση που υπήρξε είναι ότι εμφανίστηκε περισσότερο σκληρός απ' ότι περίμενε η ελληνική κυβέρνηση. Αν μάλιστα δεν υπήρχε το μείζον θέμα του Προσφυγικού, ενδεχομένως οι Ευρωπαίοι να ήταν ασφυκτικά φορτικοί με την ελληνική κυβέρνηση.
«Είμαι πεπεισμένος πως θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα», είπε αναφερόμενος στην πορεία της αξιολόγησης του προγράμματος, σημειώνοντας πως υπάρχουν ακόμη κάποια σημεία που εκκρεμούν.
Είπε ότι τα 10 δις. για τις τράπεζες παραμένουν μεν διαθέσιμα ωστόσο δεσμευμένα και συνδεδεμένα με το θέμα της αξιολόγησης. Ανέφερε δε ότι η αυριανή αξιολόγηση- έκθεση της Επιτροπής θα μιλάει για ανάπτυξη το β εξάμηνο του 2016
Τόνισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να συνδέουμε προσφυγικό με το πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι κεραίας.
Ανέφερε πως οπωσδήποτε θα δοθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, λύση συνολική που όμως θα προστατεύει τους αδύναμους. Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει σύντομα λύση. Το σενάριο αυτό διακινείται ήδη και από την ελληνική πλευρά που εκτιμά ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει βρεθεί οριστική λύση που δεν θα οδηγεί σε ακρότητες και σε κοινωνικές αντιδράσεις.
Το Eurogroup της Δευτέρας θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, τόνισε και θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος έως τότε. «Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις προσπάθειες. Η αλληλεγγύη και η ευθύνη είναι δυο έννοιες που πάνε μαζί». Επίσης ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε την ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος με έναν φιλόδοξο και ρεαλιστικό τρόπο.
Τόνισε ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να οδηγήσει σε μία έκαβση που θα είναι αποδεκτή από όλες τις πλευρές, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ακόμη, υπενθύμισε ότι η συζήτηση για το χρέος είναι δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας για αυτό και πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την αποκατάστασή του.
Η συζήτηση για το χρέος μπορεί να μας οδηγήσει σε μια ευφυή έκβαση, αποδεκτή από όλες τις πλευρές, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί.
«Περάσαμε δύσκολα, αλλά το γεγονός της παραμονής στην ευρωζώνη, ήταν όχι μόνο στόχος, αλλά αναγκαιότητα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε: «Είναι θετική η δυναμική που δημιουργήθηκε με τους επενδυτές μετά την σύνοδο του Ιουλίου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις έως το τέλος του έτους, ωστόσο είμαι εδώ για να υπογραμμίσω την στήριξη της Κομισιόν και την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Παράλληλα δεν τα ξεχώρισε την αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να κλείσουν επιτυχώς και τα δύο μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Αναφερόμενος στην συνάντηση του με τον υπουργό Εργασίας, ο κ.Μοσκοβισί είπε ότι «συζητήσαμε για τις συλλογικές συμβάσεις και για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που είναι απαραίτητη».
«Όπου υπάρχει τρένο, υπάρχει και ένας δρόμος» είπε με νόημα στην συνέχεια ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Χρειάζεται να δούμε ένα ζήτημα καλύτερου μείγματος σε σχέση με φόρους και δαπάνες στο δημόσιο.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «ευλογημένη χώρα», τονίζοντας για ακόμη μια φορά πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την χώρα μας.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.