"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία." Ισοκράτης (436 π.Χ-338 π.Χ. )

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

.Ο πρώτος αλλά και ο τελευταίος προϋπολογισμός που καταθέτει αυτή η κυβέρνηση;

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε σήμερα ο Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος αλλά και ο τελευταίος που καταθέτει αυτή η κυβέρνηση. Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι από τα 49 δις έσοδα που προσδοκάει από την οικονομία τα 5,7 δις ευρώ είναι πρόσθετα μέτρα εκ των οποίων 3,2 δις νέοι φόροι και 2,5 δις από μείωση δαπανών εκ των οποίων δαπανών στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν λεπίδι στις συντάξεις και ψαλίδι σε μισθούς ένστολων, γιατρών και άλλων τέτοιων κατηγοριών υπαλλήλων του δημοσίου.
Ουσιαστικά με το νέο προϋπολογισμό ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι ΑΝΕΛ έρχονται σε πλήρη αντιπαράθεση αν όχι σε οριστική ρήξη με αδύναμες κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι, με συγκεκριμένες κατηγορίες όπως οι ένοπλες δυνάμεις και με ευαίσθητους τομείς των κοινωνικών υπηρεσιών όπως η υγεία και η πρόνοια που αφορά στην προστασία των φτωχών και εξαθλιωμένων από την κρίση.
 Ταυτόχρονα βέβαια η φοροεπιδρομή στη μεσαία τάξη συνεχίζεται κυρίως μέσω της φορολογίας. Μάλιστα είναι τέτοια η κατεύθυνση του προϋπολογισμού που αξίζει να αναφέρουμε μόνο ένα συγκεκριμένο παράδειγμα όπως είναι οι μειώσεις ακόμα στα προβλεπόμενα πενιχρά ποσά για το επίδομα θέρμανσης.
Πρόκειται για εκρηκτικό μείγμα αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι μόλις χτες η κυβέρνηση μέτρησε δύο απώλειες στο νομοσχέδιο που είχε το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετρά μια απόλυτα οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών.
Η μηδενική ύφεση που προβλέπει για φέτος και η αύξηση αν και μικρότερη σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις για του χρόνου είναι ουσιαστικά έωλη ως εκτίμηση και το βέβαιο είναι ότι στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών η κατάσταση θα γίνεται ακόμα χειρότερη και αυτό είναι απολύτως αντιληπτό από την κοινωνία.
Με τον προϋπολογισμό καταρρίπτεται και το τελευταίο οχυρό του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν δημαγωγία ότι με τον Τσίπρα θα υπήρχε δικαιότερη κατανομή των βαρών της κρίσης προς τους έχοντες και θα προστατεύονταν οι μη έχοντες. Ταυτόχρονα καταρρίπτεται και το αφήγημα των ΑΝΕΛ που έκαναν εμπόριο πατριδοκαπηλείας με τον Καμμένο να εμφανίζεται ως προστάτης των στρατιωτικών και των ακριτικών περιοχών όπως τα νησιά του Αιγαίου κλπ. 
Ο τελευταίος κατάπιε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, καταπίνει νέες μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες. Και μάλιστα ρυθμίσεις όπως οι μειώσεις σε ειδικά μισθολόγια όπως αυτά των ένστολων κλπ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τελευταίες δικαστικές αποφάσεις που θεωρούν αντισυνταγματικές τις εν λόγω περικοπές.
Τσίπρας και Καμμένος πετάνε τον κόσμο από τα σπίτια του και τώρα δίνουν μάχη για να έχουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% όταν μέχρι πέρσι κατήγγειλαν τα πρωτογενή πλεονάσματα ως συνώνυμα της λιτότητας.

Ο προϋπολογισμός αυτός πολύ σύντομα θα μείνει στις αποσκευές των κυβερνώντων ως αναμνηστικό της σύντομης και καταστροφικής διακυβέρνησής τους.

Η λίστα ιστολογίων μου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.